Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Χωρίς όριο μειώσεις μισθών στις επιχειρησιακές συμβάσεις!

Μεσαίωνας κι ακόμη χειρότερα…


http://img.protothema.gr
Το πιο σκληρό της πρόσωπο δείχνει στο μισθολογικό η Τρόικα και οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι δραματικές για τους μισθωτούς.

Κι αυτό γιατί στις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες μέσα στην κρίση όχι μόνο θα υπερισχύουν των κλαδικών αλλά και θα γίνονται όλο και περισσότερες, δεν θα ορίζεται ποσοστιαίο πλαφόν στη μείωση μισθών, αλλά απλώς ως “πάτωμα” ο κατώτατος μισθός των 740 ευρώ!

Σωστά διαβάζετε και το -12% το οποίο είχε συζητηθεί μεταξύ των εργοδοτών και του προέδρου της ΓΣΕΕ μοιάζει …παράδεισος μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης μέχρι οι αποδοχές να φτάσουν στο βασικό μισθό, σε μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα ή που έχει αποχωρήσει από την κλαδική οργάνωση.

Για παράδειγμα, εφόσον οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φύγουν από τον ΣΕΒ, προοπτική που σαφώς έχει διαφανεί το τελευταίο διάστημα, ένας σερβιτόρος με αρκετά χρόνια υπηρεσίας που μπορεί να αμείβεται λ.χ. με 1.500 ευρώ, μπορεί να πέσει στα 740, δηλαδή να δει τις αποδοχές του να ψαλιδίζονται στο μισό!

Η εξέλιξη αποτελεί ένα πρωτοφανές εργασιακό Βατερλό και η μόνη ελπίδα των εργαζομένων είναι να μην προχωρήσουν οι εργοδότες σε ανάλογες ρυθμίσεις.

Ως προς τα διαδικαστικά, οι συμβάσεις θα υπογράφονται από το σωματείο της επιχείρησης . Αν η επιχείρηση απασχολεί λιγότερα από 50 άτομα ή δεν υπάρχει σωματείο, τις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνει το κλαδικό συνδικάτο.

Η επιχειρησιακή σύμβαση θα εφαρμοστεί ένα συν ένα έτος στη διάρκεια του οποίου θα διατηρείται αμετάβλητος ο αριθμός των εργαζόμενων. Δηλαδή αν κάποιος απολυθεί, κάποιος άλλος θα προσλαμβάνεται. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται με βάση τον πρότερο και όχι τον "ψαλιδισμένο μισθό".

Η υπουργός Εργασίας κα. Λούκα Κατσέλη, που ενημέρωσε το πρωί της Τετάρτης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να βάλουν πλάτη και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις συμβάσεις επιβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η Τρόικα θα εγκρίνει το φλέγον θέμα της επέκτασης των συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ακόμα και αν δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά πλην των επιχειρήσεων που ισχύει σύμβαση ειδικών συνθηκών.

Για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων δεν απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολόγηση που θα βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης. Η συμφωνία θα τίθεται υπόψη του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο θα έχει γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα.

Δεν θα μπορεί δηλαδή να απορρίψει τη συμφωνία...

Επίσης αυξάνεται το διάστημα δυνατότητας εφαρμογής της εκ περιτροπής απασχόλησης από 6 σε 9 μήνες, ενώ καταργείται και η προσαύξηση του 10% για την υπερωριακή εργασία που ίσχυε για την αμοιβή της μερικής απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: