Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Δραματικές αποφάσεις στο υπουργικό

Συζητά τις αλλαγές σε εργασιακά και συμβάσεις, καθώς και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ


http://img.protothema.gr/
Με στόχο να στείλει στις Βρυξέλλες μήνυμα, ότι η Αθήνα προχωρά απαρέγκλιτα σε όλες τις δραματικές περικοπές, που έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του μνημονίου, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει να έχει χειροπιαστές αποφάσεις της κυβέρνησης, ως διαπραγματευτικό χαρτί, στις συζητήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στο υπουργικό λοιπόν θα συζητηθούν όλες οι προωθούμενες ρυθμίσεις στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι νέες μειώσεις μισθών και οι περικοπές στις δαπάνες των ΔΕΚΟ, όπου όμως υπάρχουν έντονες διαφωνίες για το σαρωτικό και οριζόντια χαρακτήρα των συζητούμενων παρεμβάσεων.

Θα συζητηθούν επίσης φορολογικά μέτρα όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων, ενώ θα τεθεί και το θέμα του αναπτυξιακού νόμου, που ακόμη παραμένει στα σχέδια.

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών «Περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», καθώς και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «Σύσταση φορέα για την Έρευνα και την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων».

Παρά τους ταχείς ρυθμούς, που ενδεχομένως αφήνουν ικανοποιημένους τους ανθρώπους της τρόικας, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κοινωνικές αντιδράσεις, αφού ο εσπευσμένος χαρακτήρας πολλών μέτρων, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα βάρη και αδικίες σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, που ήδη δοκιμάζονται.

Κυβερνητικοί παράγοντες επίσης ανησυχούν ότι με ορισμένες παρεμβάσεις είναι δυνατόν να διαλυθούν κομμάτια του κοινωνικού κράτους, στο όνομα του περιορισμού των δαπανών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: