Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Σε εξέλιξη το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο


Σε εξέλιξη αυτη την ώρα το υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Η συνεδρίαση θεωρείται καθοριστική καθώς τίθενται επί τάπητος δύο νομοσχέδια φωτιά, για την αναδιάρθρωση στις ΔΕΚΟ και για το μείζον ζήτημα των εργασιακών συμβάσεων. Και τα δύο νομοσχέδια καινε, Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα , καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την τρόικα, προκειμένου να εκταμιευθεί η 4η δόση του δανείου, το Μάρτιο.

Τα κρίσιμα νομοσχέδια

Στα εργασιακά, ο κύβος ερρίφθη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λόγω "ειδικών συνθηκών" μπορεί σε μια επιχείρηση να γίνει μείωση μισθών όχι όμως κάτω από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ, τα 740 ευρώ δηλαδή. Οι μειώσεις θα συναποφασίζονται μεταξύ του σωματείου και της επιχείρησης. Δεν παγώνουν τελικά οι απολύσεις, ο αριθμός των εργαζομένων θα μένει όμως αμετάβλητος, δηλαδή απολύεται ένας και θα προσλαμβάνεται άλλος στη θέση του, ο οποίος προφανώς θα είναι "φθηνότερος". Σε ότι αφορά το κρίσιμσο ζήτημα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, η Τρόικα φέρεται να επέμεινε στο αίτημά της να μην μπορούν να επεκταθούν.

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, θα προβλέπει μεταξύ άλλων, μειώσεις μισθών, εξοικονόμηση δαπανών καθώς και μετατάξεις. Πληροφορρίες αναφέρον ότι μπαίνει πλαφον 4.000 ευρώ μεικτά το μήνα. Από 1800 ευρώ και πάνω μεικτά περικοπη 10%.

Στην εισαγωγική ομιλία, με αφορμη την παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς,ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι "τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη στη χώρα μας δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου", γιατί, όπως ανέφερε, "πριν από το δημοσιονομικό έλλειμμα, υπήρχε το έλλειμμα διαφάνειας στη λειτουργία των θεσμών, στη δημοσιονομική διαχείριση, στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος".
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση κατά της διαφθοράς, τονίζοντας ότι σύντομα θα κατατεθεί και ο εκλογικός νόμος, ο οποίος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Και όπως είπε χαρακτηριστικά, "αν δεν λύσουμε το πρόβλημα, η προσπάθεια που κάνουμε θα πάει χαμένη".

ΙΧ : Μειωση τελών ταξινόμησης
Επίσης, αναμενεται να δοθεί "πράσινο φως" στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11 στο 13%, καθώς και την απαλλαγή από το πόθεν έσχες της αγοράς πρώτης κατοικίας για διάστημα δύο ετών. Αυτό αναμένεται να ισχύει για πρώτες κατοικίες έως 120 τμ και αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ.

Επίσης, θα προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης μεσαίου και χαμηλού κυβισμού ΙΧ αυτοκινήτων ως κίνητρο για την ενίσχυση της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφοριες η μειωση θα φθάνει το 50%. Τέλος στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των εφοριών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 εφοριών της χώρας.



Ο νέος επενδυτικός νόμος

Τον νέο επενδυτικό νόμο παρουσίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης. Προβλέπει μια σειρά από μέσα ενίσχυσης για τις νέες επενδύσεις, όπως φοροαπαλλαγές επί των κερδών προ φόρων, στοχευμένες επιχορηγήσεις κεφαλαίου και επιδοτήσεις σε χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing) ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση.

Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων

Στο υπουργικό εγκρίθηκε ο νέος φορέας έρευνας για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο. Ο φορέας θα είναι ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε." (ΕΔΕΥ Α.Ε.) με σκοπό την άσκηση και διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: