Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

«Καρότο» η επιμήκυνση, για το «μαστίγιο» των μέτρων

«Εφιάλτης» στο δρόμο με τα μέτρα…


http://img.protothema.gr
Πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των μεταρρυθμίσεων παρείχε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν , σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ουσιαστικά προεξόφλησε την απόφαση για επιμήκυνση του δανείου στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «με την πρόοδο στο πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, αλλά και εκτός της Ε.Ε. Μια ένδειξη για αυτό είναι ότι το Eurogroup θα εξετάσει θετικά το θέμα της επιμηκύνσης, διότι η Κομισιόν θα είναι έτοιμη στις αρχές του έτους για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Αυτό θα διαλύσει οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της».

Ο κ. Ρεν δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει ξανά μόνη της στις αγορές και η ανάπτυξη θα επιστρέψει, ώστε και ο ίδιος αν έρθει, όπως τόνισε, ξανά στην Ελλάδα, να έρθει ως απλός τουρίστας με την οικογένεια του και μόνο.

Νωρίτερα πάντως μιλώντας στο συνέδριο του Economist χαρακτήρισε «τρομακτικό» το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος ομολόγησε ότι τον Μάιο όταν υπογραφόταν το μνημόνιο δεν πίστευε ότι ως το Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα είχε πάρει τόσα πολλά και αποτελεσματικά μέτρα. Ο επίτροπος είπε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα στις προσπάθειες της και για αυτό αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να υπάρχει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο Ολι Ρεν μίλησε πάντως και για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, όχι μόνο στις αδύναμες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όπως η Ελλάδα, αλλά και τις πλούσιες του Ευρωπαϊκού Βορρά, όπως η Γερμανία, προκειμένου και αυτές να ενισχύσουν την εγχώρια κατανάλωση και να μην στηρίζονται πλέον τόσο στα εμπορικά πλεονάσματα και τις εξαγωγές τους, που για τις υπόλοιπες της ΕΕ δημιουργούν πρόβλημα.

Ο κ. Ρεν, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφέρθηκε θετικά στη σημαντική μείωση του ελλείμματος, παρά την υστέρηση των εσόδων, αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν στην αγορά εργασίας και στη μείωση του δημοσίου τομέα.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα να γίνουν όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Στο συνέδριο του Economist μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είπε ότι η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, οφείλεται, εν μέρει και στην καθυστέρηση της δημιουργίας του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για να αντιμετωστεί το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ τόνισε την ανάγκη "πολιτικών ανάπτυξης" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα βγει πιο δυνατή από ποτέ από την τρέχουσα κρίση. Όπως τόνισε αν όλες οι χώρες ταυτόχρονα πατάνε φρένο εφαρμόζοντας περιοριστική πολιτική τότε δημιουργούν πρόβλημα στην ανάπτυξη και η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Τέλος αναφερόμενος στο μηχανισμό σταθεροποίησης, που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν αρνητικά σε ορισμένα χαρακτηριστικά του, όπως στην ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: