Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η ΝΔ για τον επενδυτικό νόμο


O επενδυτικός νόμος που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβουλιο «σε αρκετά σημεία, επαναλαμβάνει ρυθμίσεις του προσχεδίου της κ. Κατσέλη και σε ορισμένα άλλα, υιοθετεί προτάσεις που η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει εδώ και μήνες, για έμφαση στα φορολογικά κίνητρα».

Αυτό ανέφερε ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης σε δήλωσή του σχετικά με τον νέο επενδυτικό νόμο. όπως είπε:

«Σήμερα, έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ του Επενδυτικού Νόμου. Πρώτα, τον περασμένο Ιανουάριο, καταργήθηκε ο Αναπτυξιακός Νόμος του 2004, χωρίς να αντικατασταθεί με άλλον. Μετά, η προηγούμενη Υπουργός παραδέχθηκε ότι ο νόμος που καταργήθηκε ήταν ο καλύτερος της Μεταπολίτευσης. Κατόπιν, τον Ιούλιο, ήρθε προς συζήτηση στη Βουλή το προσχέδιο του νέου νόμου, το οποίο παρουσιάστηκε ως εξαιρετικά καινοτόμο. Στη συνέχεια, καθώς η καινοτομία του σχεδίου αυτού δεν αναγνωρίστηκε προφανώς από τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο νέος Υπουργός αποφάσισε να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή. Εν τω μεταξύ, επί ένα σχεδόν χρόνο, ενώ θεωρητικώς η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η Ανάπτυξη, η χώρα μας δεν έχει Επενδυτικό Νόμο!

Ο θόρυβος που προηγήθηκε της καταθέσεως του νομοσχεδίου δεν είναι καθόλου αντίστοιχος με τις εντυπώσεις που δημιουργεί η παρουσίασή του. Σε αρκετά σημεία, επαναλαμβάνει ρυθμίσεις του προσχεδίου της κ. Κατσέλη. Σε ορισμένα άλλα σημεία υιοθετεί προτάσεις που η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει εδώ και μήνες, για έμφαση στα φορολογικά κίνητρα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει, από το καλοκαίρι, τις θέσεις της για τον επενδυτικό νόμο. Ο Πρόεδρός μας, κ. Α. Σαμαράς, μίλησε για ένα νόμο που θα δίνει έμφαση κυρίως στα φορολογικά κίνητρα, για λόγους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Χωρίς να παραγνωρίζονται, φυσικά, καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων. Ένα νόμο που θα επικεντρώνεται, επίσης, σε τομείς που χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης, όπως είναι π.χ. ο τουρισμός, η πράσινη επιχειρηματικότητα και οι νέες τεχνολογίες.


Το ζήτημα, όμως, της Ανάπτυξης ξεπερνάει τα όρια ενός επενδυτικού νόμου. Το κράτος πρέπει να αξιοποιήσει τα αναπτυξιακά εργαλεία, που έχει στη διάθεσή του. Το ΕΣΠΑ που βραδυπορεί, το ΤΕΜΠΜΕ που βυθίστηκε, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που περικόπηκε σημαντικά. Παράλληλα: Η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο περιορισμός του Δημοσίου και η προώθηση ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα είναι ουσιώδους σημασίας για να αποφύγουμε ένα βαθύ τέλμα ύφεσης.

Θα μελετήσουμε με προσοχή το επενδυτικό νομοσχέδιο. Θα κάνουμε διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις. Και θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα θα αποφύγουμε. Να μιμηθούμε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση: Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Στηρίζουμε την ανάπτυξη. Και το αποδεικνύουμε στην πράξη.»




Δεν υπάρχουν σχόλια: