Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ...


Του Γιώργου Π. Τερζή
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)

Οριακές μεταβολές στη δυναμική των κομμάτων καταγράφει το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, με την υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά από τη Ν.Δ. να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τους δείκτες της Public Issue για την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ, η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται στο 48% και της Ν.Δ. σε 31,5%. Παρά την αύξηση της μιας μονάδας σε σχέση με τον Ιανουάριο, η στρατηγική επιλογή της Ρηγίλλης για «συρρίκνωση» του ΛΑ.Ο.Σ. δεν αποδίδει, επί του...
παρόντος καρπούς, αφού το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη εμφανίζεται να αυξάνει τα ποσοστά του, ως αποτέλεσμα και της ρητορικής σε σειρά επίκαιρων θεμάτων όπως το μεταναστευτικό. Σταθερή εκτιμάται η επιρροή του ΚΚΕ (7,5%), ενώ στο 4,5% καταγράφεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, οι πολίτες προτιμούν σαφώς το ΠΑΣΟΚ (40%) έναντι της Ν.Δ. (7%), αν και το 42% απορρίπτει αμφότερα τα κόμματα εξουσίας. Ταυτόχρόνως, όμως, λόγω και της πυκνής επικαιρότητας, οι δείκτες ικανοποίησης των πολιτών από τη λειτουργία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται βελτιωμένοι.
Για σχεδόν έναν στους δύο πολίτες (52%), η Ελλάδα είναι αποδυναμωμένη στον διεθνή χάρτη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με μόλις το 12% να εκτιμά ότι η χώρα μας έγινε πιο ισχυρή. Μάλιστα, η τάση είναι διευρυνόμενη δεδομένου ότι τον περασμένο Οκτώβριο μόλις το 35% θεωρούσε ότι η θέση της Ελλάδας στο κόσμο έγινε πιο αδύνατη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Τέλος, υπό το πρίσμα και των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων για τα εισοδήματα και το φορολογικό, δεν προκαλεί έκπληξη η εκτίμηση του 80% των πολιτών ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι περίοδος απεργιακής έντασης και κοινωνικών συγκρούσεων.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: