Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

O λιγνίτης "κόβει" τις ανάσες των παιδιών στη Μακεδονία...



Αυξημένη συχνότητα παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος έχουν δείξει μελέτες σε παιδιά που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικούς σταθμούς, π.χ. Δυτική Μακεδονία. Ειδικώς όταν ... πρόκειται για τη λειτουργία τους χωρίς αυστηρές προδιαγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι σε μελέτη, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια σε 3.559 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, καταδείχθηκαν οι βλαβερές συνέπειες της έκθεσης σε ρύπους που σχετίζονται με τους λιγνιτικούς σταθμούς. Οι υψηλότερες συχνότητες βρογχίτιδας, ρινίτιδας, οξείας βρογχίτιδας παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ, στην Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα, μας θυμίζει ο Τάκης Γρηγορίου από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η μελέτη του Αριστοτελείου εξέτασε και άλλες γενεσιουργούς αιτίες παθήσεων του αναπνευστικού και κατέληξε ότι η βιομηχανικής προέλευσης επιβάρυνση ευθύνεται για τα υψηλά επίπεδα επιπλοκών σ' αυτές τις περιοχές.

Όμως τα αναπνευστικά προβλήματα δεν είναι τα μόνα σοβαρότερα συμπτώματα της έκθεσης σε μικροσωματίδια και άλλους ρύπους, όπως δείχνουν μελέτες σε άλλες χώρες, διότι στην Ελλάδα δεν έχουμε -δυστυχώς- μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή καταγραφή των άλλων επιπτώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: