Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Άλλα είπε ο Μπένι, άλλα άκουσαν οι βουλευτές

newpost.gr

Άλλα είπε ο Μπένι, άλλα άκουσαν οι βουλευτές
Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με την παραποίηση της κατάθεσης του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος της ενόχλησης του κ. Βενιζέλου είναι ότι τον εμφάνισαν να επιρρίπτει ευθύνες στους προκατόχους του και ιδιαίτερα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ο ίδιος δεν είχε καμιά απολύτως πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο.

Το αντίθετο, στη διάρκεια της κατάθεσης του, ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι δεν συμφωνεί με την περεταίρω διερεύνηση του θέματος λέγοντας: «Αν εξήντα Βουλευτές κρίνουν ότι υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης μπορούν να κινήσουν διαδικασία. Δε νομίζω ότι έχει βοηθηθεί η Βουλή και το κλίμα το κοινωνικό και το πολιτικό από τις διαδικασίες. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την έως τώρα κίνηση των διαδικασιών αυτών».

Είναι ενδεικτικό για τη στάση του κ. Βενιζέλου, ότι απαντώντας σε ερώτηση της κ. Β. Τσόνογλου ο κ. Βενιζέλος είπε: «Δεν ήρθα εδώ για να πω ότι υπήρξε ένας προηγούμενος Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης ο οποίος χωρίς να έχω στοιχεία άλλα ότι ήθελε να βλάψει το δημόσιο συμφέρον. Δεν το πιστεύω αυτό». Στον δε κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη είπε: «Και να σας πω κάτι τώρα μεταξύ μας; Εσείς μου κάνετε τώρα ερωτήσεις… Εγώ υπερασπίζομαι εδώ τον κ. Μεϊμαράκη. Μου κάνετε ερωτήσεις και με φέρνετε στη θέση να είμαι εδώ συνήγορος του κ. Μεϊμαράκη, που δεν είναι η δουλειά μου, αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ θέλω να είμαι έντιμος και ειλικρινής».

Κατηγορηματικά είπε κατ’ επανάληψη ο κ. Βενιζέλος ότι «δεν αποδίδει κανένα δόλο και καμία ευθύνη». Ήταν όμως τέτοιο το άγχος μιας μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είτε να να αποδώσουν ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη, είτε να πάρουν κανένα παραπολιτικό, ώστε θέλησαν να τον εμφανίσουν ότι όχι μόνον επέκρινε σφόδρα τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι μόνο ότι άφησε ανοικτό το ενεχόμενο δόλου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποφανθεί, αλλά και ότι άφησε ανοικτό και το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, λέγοντας ότι ο νόμος που έφτιαξε για τα υποβρύχια το 2010, «δεν παραγράφει ποινικά αδικήματα και καμία ρήτρα δεν αίρει ευθύνες».

Ωστόσο, αυτό δεν το είπε ο ίδιος ο υπουργός, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ευτύχης Δαμιανάκης σε μια μάλλον άσχετη παρέμβαση στη συζήτηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τους κ.κ. Αντώνη Σκυλλάκο (ΚΚΕ) και Θοδωρή Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) για τα αντισταθμιστικά. Το τι πιστεύει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος φαίνεται μάλλον από την απάντηση του στον κ. Δρίτσα, όταν ο τελευταίος προσπάθησε να συνδέσει την πιθανολογούμενη ζημιά με δόλο: «πάντως για τα πολιτικά πρόσωπα θέλω να σας πω ότι η αστική ευθύνη είναι συνάρτηση της ποινικής», ενώ αργότερα πρόσθεσε ότι δεν «έχει καμιά ιδιαίτερη ροπή στις ποινικές ευθύνες».

Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο κ. Βενιζέλος ήταν πολύ εκνευρισμένος με αυτές τις διαρροές, γιατί δεν ήθελε να εμφανιστεί ότι αφήνει αιχμές κατά του κ. Μεϊμαράκη. Βουλευτές της ΝΔ απέδιδαν την διαστρέβλωση της ενημέρωσης Βενιζέλου στον πανικό φανατικών πράσινων, που είδαν ότι ευθύνες για τον κ. Μεϊμαράκη, όπως θα ήθελαν, δεν προκύπτουν. Την Τρίτη στο πόρισμα πάντως, η ΝΔ θα προτείνει να μην γίνει περαιτέρω διερεύνηση για τις ευθύνες υπουργών, γιατί αυτές δεν προκύπτουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: