Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Πονοκέφαλος στη ΝΔ από τις αποκαλύψεις του Πέτρου Δούκα

Κανένα επίσημο σχόλιο

Πολλαπλές οι ερμηνίες στη ΝΔ για τις επιστολές του Πέτρου Δούκα
Πολλαπλές οι ερμηνίες στη ΝΔ για τις επιστολές του Πέτρου Δούκα (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Αναταραχή έχει προκαλέσει στη ΝΔ η αποκάλυψη των επιστολών του πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα, που προειδοποιούσε από το φθινόπωρο του 2008 τον Κώστα Καραμανλή για το γεγονός ότι το χρέος γινόταν ανεξέλεγκτο και η χώρα κινδύνευε να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Προς το παρόν, το «γαλάζιο» επιτελείο έχει αποφύγει επίσημο σχόλιο για τις επιστολές Δουκα, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός δήλωσε πως τα στοιχεία που περιέχονται στις επιστολές του ήταν σε γνώση και του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, η ΝΔ δεν έχει προχωρήσει σε σχόλιο για τις επιστολές, μπροστά στον κίνδυνο να ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας στο κόμμα, αλλά κομματικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το περιεχόμενο των επιστολών να σταθεί αφορμή για μια ηχηρή αποστασιοποίηση του Αντώνη Σαμαρά από τις επιλογές του προκατόχου του στο οικονομικό πεδίο, καθώς αναγνωρίζουν ότι ο πρώην υπουργός είχε χτυπήσει στην πραγματικότητα το καμπανάκι της χρεοκοπίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού θα κινηθεί με στόχο την υποβάθμιση του θέματος, προκειμένου να αποφευχθούν εσωκομματικοί κραδασμοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται διαβουλεύσεις με την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού για τον κοινό χειρισμό της υπόθεσης.

Ανώτατη κομματική πηγή τόνιζε στα Νέα, ότι οι προσωπικές εκτιμήσεις και παρατηρήσεις που εμπεριείχαν οι επιστολές του κ. Δούκα «δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μεταχρονολογημένες ρήξεις», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για τη χρονική στιγμή που το περιεχόμενο των επιστολών ήρθε στο προσκήνιο.

Η δημοσιοποίηση των επιστολών Δούκα βρήκε τον πρώην πρωθυπουργό στον ιταλικό Βορρά, όπου πραγματοποιεί οικογενειακώς ολιγοήμερες διακοπές παρέα με το ζεύγος Βαληνάκη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε να μην υπάρξει ούτε αυτή τη φορά μια προσωπική αντίδρασή του, αλλά το βάρος της απάντησης να αναλάβουν στενοί συνεργάτες του.

Υπό αυτό το πρίσμα ερμήνευσαν πολλοί στη ΝΔ τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 και την άνοιξη του 2009, για να καταλήξει ότι «αποδεικνύεται με πόσο αίσθημα ευθύνης πολιτεύθηκε ο κ. Καραμανλής και με πόση ανευθυνότητα συμπεριφέρθηκε διαχρονικώς ο κ. Παπανδρέου».

Από τις τέσσερις επιστολές του κ. Δούκα, τόσο από την πλευρά του κ. Καραμανλή όσο και συνεργάτες του κ. Σαμαρά έδιναν έμφαση στην πρώτη, που χρονολογείται τον Ιούνιο του 2004 και με την οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση Σημίτη για κρυφά χρέη και ελλείμματα. «Εάν ο κ. Δούκας είναι αξιόπιστος το 2008 τότε είναι αξιόπιστος και το 2004. Δεν μπορεί οι επιστολές να διαβάζονται α λα καρτ» ήταν το δικό τους μήνυμα.

Στο κομματικό παρασκήνιο οι επιστολές Δούκα ερμηνεύτηκαν και ως «καρφί» κατά του τότε υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, από την κίνηση και μόνον του τότε υφυπουργού Εξωτερικών να εκπέμψει ανησυχητικά σήματα για την Οικονομία στον πρωθυπουργό, εν αγνοία του αρμόδιου υπουργού, αν και είχαν κοινές πολιτικές θέσεις. Ο κ. Αλογοσκούφης απέφυγε κάθε σχόλιο, αλλά συνεργάτες του σχολίαζαν ότι ο κ. Δούκας έστελνε επιστολές στον κ. Καραμανλή επειδή δεν είχε άλλη πρόσβαση στο Μαξίμου.

Ο κ. Δούκας από την πλευρά του επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι όλα τα στοιχεία που παραθέτει στις επιστολές τα είχε καταθέσει στη Βουλή και ήταν σε γνώση της τότε αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά εμφανίστηκε παράλληλα να κρατά αποστάσεις από την απόφαση του κ. Καραμανλή να αποφύγει τα σκληρά μέτρα.

«Η κυβέρνηση είχε προκρίνει την πολιτική της ήπιας προσαρμογής γιατί οι συνθήκες ήταν τέτοιες και κανείς δεν είχε προβλέψει το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», ανέφερε στα Νέα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: