Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Αύγουστος, παχαίνουν οι μύγες, αδυνατίζουν οι συντάξεις

Ποδαρικό με χαράτσια


http://img.protothema.gr/A5814803651FAA96672DE39C73CBA7BD.jpg
Πάνω από 180.000 άτομα βρίσκονται στην ουρά για σύνταξη είτε κύρια είτε επικουρική σύνταξη ενώ άλλοι 50.000 περιμένουν το εφάπαξ τους. Ιδίως οι συνταξιούχοι του δημοσίου έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, περιμένοντας από πέρυσι το καλοκαίρι τη κύρια σύνταξη ενώ θα πάρουν με δραματική καθυστέρηση και ψαλιδισμένο κατά 10% το εφάπαξ τους, την επικουρική από το ταμείο αρωγής αλλά και το μέρισμα από το μετοχικό που επίσης αναμένεται να περικοπεί.

Στο πρόβλημα αναμένεται να δοθεί κάποια διέξοδο με την απονομή προσωρινής σύνταξης που θα αντιστοιχεί στο 80% της τελικής σύνταξης για το ΙΚΑ αλλά και για το δημόσιο σε ενάμισι μήνα, όταν όλα τα ένσημα είναι σε ένα Ταμείο και σε τρεις, όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση. Όμως και όσοι παίρνουν σύνταξη, από τον ερχόμενο μήνα θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά .

Από την 1η Αυγούστου θα αρχίσει η επιβολή της αυξημένης εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ ( 6%-14%) στις κύριες συντάξεις άνω των 1700 ευρώ ενώ μεγαλύτερο θα είναι το χαράτσι για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν τα 60 τους με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ( 8%).

Επίσης από τη 1η Σεπτεμβρίου θεσπίζεται εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις ανω των 300 ευρώ 3% έως 10 %...

Πάντως , τα ταμεία βρίσκονται στην πιο δεινή κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών και θα πληρώσουν με δανεικά συντάξεις και παροχές έως το τέλος του χρόνου , βάζοντας ως ενέχυρο τα ομόλογά τους, τα οποία γλίτωσαν το haircut με βάση την πρόσφατη συμφωνία της Ευρωζώνης.. Αυτή είναι και η μοναδική διέξοδος για τα ταμεία τα οποία έχουν ροκανίσει σχεδόν ολόκληρη την κρατική επιχορήγηση για το 2011 καθώς η υστέρηση εσόδων λόγω της ύφεσης εντείνει την έλλειψη ρευστότητας. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταφύγουν στο δανεισμό για να πληρώσουν συντάξεις και παροχές έως το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα το ΙΚΑ θα χρειαστεί 600 εκ ευρώ για το επόμενο εξάμηνο και ο ΟΑΕΕ άλλα 200. Tα ταμεία στηρίζουν τις ελπίδες τους για έσοδα και στη ρύθμιση οφειλών , πιέζοντας καταρχήν τους 400 μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ να προσέλθουν σε διακανονισμό . Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιωργος Κουτρουμάνης προανήγγειλε ότι τα ταμεία θα προχωρήσουν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών αλλά και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να εισπράξουν μέρος της εισφοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού το ΙΚΑ έχει εξαντλήσει ήδη από το πρώτο εξάμηνο το 90,9% της συνολικής επιχορήγησης που του αναλογεί για το 2011 . Ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει το 78,8% , ο ΟΓΑ το 58,4% και το ΝΑΤ το 56,2%.

Η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο ανησυχητική αν τα ταμεία συμμετείχαν στην ανταλλαγή ομολόγων με μείωση της ονομαστικής τους αξίας πάνω από 20% . Τελικά τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και λήγουν από σήμερα έως το 2020, θα ανταλλαγούν στο άρτιο με νέα 30ετή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει οτι δεν θα χάσουν ούτε ευρώ από την περιουσία τους. Ωστόσο θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση αν χρειαστεί να ρευστοποιήσουν αφού σήμερα τα ομόλογα χάνουν το 35% εως 50% της ονομαστική τους αξίας.

Έτσι ως μόνη λύση μένει ο δανεισμός . Το ΙΚΑ θα συνεχίσει να δανείζεται μέσω συμφωνιών ρεπος καταθέτοντας ως εγγύηση τα ομόλογά του για να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα ενώ ο οργανισμός ελεύθερων επαγγελματιών θα καταφύγει σε εσωτερικό δανεισμό από τα εύρωστα ταμεία των ναυτικών πρακτόρων και των βενζινοπωλών .

Δεν υπάρχουν σχόλια: