Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

«Εθνικό συμβόλαιο» για τον τουρισμό προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς

«Απλό βήμα συναίνεσης»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Να αναλάβει πρωτοβουλία για ένα «Εθνικό Συμβόλαιο για τον Τουρισμό» ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του Κλάδου, καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς και ζητά δραστικές πρωτοβουλίες σε αυτόν τον «νευραλγικό», όπως τονίζει, τομέα.

«Επειδή ακούμε πολλά για 'συναίνεση' και παρακολουθούμε πολλές φορές την κυβέρνηση να προσπαθεί με 'μερεμέτια' να λύσει σοβαρά προβλήματα, σήμερα προτείνουμε ένα απλό βήμα συναίνεσης: Την καλούμε να πάρει πρωτοβουλία, για ένα 'Εθνικό Συμβόλαιο για τον Τουρισμό' ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του κλάδου», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.

Επισημαίνοντας ότι το ζήτημα του τουρισμού είναι «έξω και πάνω από την κομματική διαμάχη», καθώς «αφορά αποκλειστικά στην εθνική οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση «να βγει από το τέλμα της παθητικότητας και να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες».

Ο ίδιος προτείνει ακόμη:

* Ίδρυση αυτόνομου υπουργείου τουρισμού, καθώς, όπως αναφέρει, «είναι αδιανόητο ο τουρισμός, που αποτελεί την «ατμομηχανή» της Οικονομίας μας, να αντιμετωπίζεται με την απαξίωση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος».

* Δημιουργία εταιρίας μάρκετινγκ με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός στη διαφήμιση και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

* Καθιέρωση μειωμένων και ανταγωνιστικών συντελεστών ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες.

* Εξειδίκευση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, τις τουριστικές αντοχές κάθε περιοχής, την ισόρροπη κατανομή των επενδύσεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τουριστικά προϊόντα αιχμής, που θα μπορούν να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό.

* Μείωση της Γραφειοκρατίας, ώστε οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες όσων ασχολούνται με τους διάφορους τομείς του Τουρισμού, να αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως απαιτεί η ίδια η φύση και το αντικείμενό τους.

«Απ’ όλα αυτά κάποια μπορούν να γίνουν αμέσως, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τουριστικές υπηρεσίες. Κάποια άλλα χρειάζονται χρόνο», αναφέρει ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «αν υπογραφούν ως βασικά στοιχεία μιας εθνικής συμφωνίας για τον τουρισμό από τώρα, θα αλλάξουν αμέσως το κλίμα στον κλάδο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: