Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Προσφυγή στο ΣτΕ για νόμο-πλαίσιο αποφάσισαν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδο

Ζητούν ομαλή λειτουργία σε όλα τα πανεπιστήμια

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ψήφισμα, με το οποίο καλούν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, εξέδωσαν κατά την έκτακτη σύνοδό τους οι πρυτάνεις. Παράλληλα, δεσμεύονται ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις ρυθμίσεις που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Η μαραθώνια έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και οι πρυτάνεις αναχώρησαν για την έδρα τους έχοντας στις αποσκευές τους δράσεις και προτάσεις για την επόμενη μέρα στα ΑΕΙ.

Τέσσερα είναι τα σημαντικότερα σημεία του ψηφίσματος:

  • Η Σύνοδος επιμένει στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει από την αρχή για τον Νόμο-Πλαίσιο.
  • Εκφράζει την ανησυχία της για τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου.
  • Δεσμεύεται ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις ρυθμίσεις που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και
  • Καλεί τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να διασφαλίσουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και τάσσεται υπέρ του «Ανοιχτού Πανεπιστημίου».
Επιπλέον οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι «δεν είναι σωστός ο τραυματισμός του πανεπιστημίου μέσω της συκοφάντησής του», και μάλιστα, όπως λένε, «σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο».

Κατά τη συζήτηση, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κ.Ρέμελης, τόνισε ότι μέσα από την εφαρμογή των διατάξεων είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθούν τα προβλήματά τους. Ειδικά, αναφέρθηκε στο θέμα του κοσμήτορα που ουσιαστικά διορίζεται, ενώ ο πρύτανης εκλέγεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ.

Για τις καταλήψεις, ο κ. Ρέμελης είπε ότι δεν είναι υπεύθυνοι οι πρυτάνεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν εξέθρεψαν αυτοί τα φαινόμενα των κομματικών νεολαιών. Επισήμανε, όμως, ότι ουδείς φοιτητής εκλήθη να πει τη γνώμη του κατά την περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, χαρακτήρισε την κατάσταση στα Πανεπιστήμια «δύσκολα διαχειρίσιμη», εκτίμησε ότι «πάει να χαθεί ο έλεγχος» και πρόσθεσε: «εμείς θέλουμε την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων, η κατάσταση όμως είναι δύσκολη».

Σε ερώτηση τι απαντούν οι πρυτάνεις στην έκκληση της υπουργού Παιδείας από τη Βουλή για ανοιχτά Πανεπιστήμια ο κ. Αλμπάνης απάντησε ότι «αυτή την έκκληση την έχουμε κάνει και εμείς», θυμίζοντας και ανάλογες κινήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: