«Οι πολίτες ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις στην κρίση και οι σοσιαλιστές μπορούμε να γίνουμε δύναμη αλλαγής» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ), Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι, στο «Θερινό Πανεπιστήμιο» του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας στην Λα Ροσέλ με θέμα «Γεωπολιτική της Κρίσης».
Το «Θερινό Πανεπιστήμιο» των Γάλλων σοσιαλιστών είναι ένα φόρουμ συζήτησης που λειτουργεί εδώ και 15 περίπου χρόνια, τα ετήσια συμπεράσματα των εργασιών του λαμβάνονται υπόψη στην επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων των Γάλλων σοσιαλιστών, ενώ η ιδιαιτερότητα του φετινού «Πανεπιστημίου» συνίσταται στο ότι συμμετέχουν και προσωπικότητες εκτός Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ επεσήμανε το ότι αν και ακούγονται φωνές πως η κρίση φθάνει στο τέλος της, εντούτοις «αν δεν προσέξουμε θα επιστρέψει» και τόνισε ότι «αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» τασσόμενος ταυτόχρονα κατά της «ιδιωτικοποίησης των οφελών και της «κοινωνικοποίησης» των ζημιών».
Απαιτείται αναθεώρηση των εδώ και 30 χρόνια πολιτικών που αφορούν τις αγορές είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως και οι σοσιαλιστές ακολούθησαν κατά καιρούς και άλλοτε εν μέρει, άλλοτε στο σύνολό τους ορισμένες από αυτές τις πολιτικές, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ακουστεί (πλέον) η φωνή των αποκλεισμένων και των πληττόμενων από την κρίση και η διαμόρφωση νέων πολιτικών σε όλα τα επίπεδα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ενώ μέχρι ενός ορισμένου χρονικού σημείου ακούγονταν οι απόψεις που έφερναν σε αντίθεση την «ελεύθερη αγορά» και το «κράτος», με τους συντηρητικούς να φέρονται ως υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς», τελικά απεδείχθη ότι «το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται οι συντηρητικοί είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων».
«Το ζήτημα είναι πως η αγορά και το κράτος θα υπηρετούν τον πολίτη» είπε ο κ. Παπανδρέου προτείνοντας «δημοκρατική διακυβέρνηση και δημοκρατικό έλεγχο της αγοράς», ενώ ως παράδειγμα εξυπηρέτησης συμφερόντων «πίσω από το μύθο της «ελεύθερης αγοράς»» έφερε την περίπτωση της εταιρείας «Halliburton» συμφερόντων του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντίκ Τσέϊνι, συνδέοντας τις δραστηριότητες της με την διακυβέρνηση Μπους, τον πόλεμο στο Ιράκ και τα τεράστια ελλείμματα των ΗΠΑ.
«Η μεγάλη πρόκληση είναι η "επανίδρυση" της δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας το «παράδοξο» της ύπαρξης τεράστιων δυνατοτήτων στην ανθρωπότητα για επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, από τη μια, και την επιδείνωση προβλημάτων ή την αδυναμία επίλυσής τους από την άλλη, ενώ απέδωσε το γεγονός αυτό στο ότι «δεν έχει παγιωθεί η δομή της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του εκτίμησε ως ξεπερασμένο ή και μονοσήμαντο τον ταξικό προσδιορισμό των πολιτών, λέγοντας πως ο καθένας από εμάς έχει «πολλές ταυτότητες, μπορεί να είναι εργάτης ή υπάλληλος, μετανάστης, ή και απλώς οπαδός μιας ομάδας» και πρόσθεσε ότι αυτό επιφέρει περισσότερες δυσκολίες στα κόμματα προκειμένου να οργανώσουν τους πολίτες οι οποίοι διακατέχονται από φόβο και ανασφάλεια και αντιδρούν άλλοτε με παθητικότητα και άλλοτε με εξτρεμισμούς, λαϊκισμό και ρατσισμό ή ψάχνοντας ηγεσίες με «πατερναλιστικά χαρακτηριστικά που «έχουν την λύση»».
«Οι σοσιαλιστές λέμε πως μπορούμε να κάνουμε να κάνουμε την αλλαγή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε από το βήμα του «Θερινού Πανεπιστημίου» σε αλλαγές στα σοσιαλιστικά κόμματα, είπε ότι «αυτό το κάναμε στο ΠΑΣΟΚ, εγώ εξελέγην από ανοιχτή διαδικασία πριν από δύο χρόνια, ενώ υπήρχαν και άλλοι δύο υποψήφιοι» ενώ θεώρησε ως «ξεπερασμένο το γραφειοκρατικό, ιεραρχικό και μονολιθικό «μοντέλο» των κομμουνιστικών κομμάτων που ακολουθούσαμε».
express.gr
Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Ελλάδα-Γ.Παπανδρέου: «Εναλλακτικές λύσεις στην κρίση»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου