Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ρήξη Ντόρας με ΝΔ

Αρνείται να παραστεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποφασίσει τις αλλαγές στο κόμμα

Σε ρήξη με τη ΝΔ προχωρά πλέον η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή την σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ την Κυριακή που θα κληθεί να εγκρίνει τις οργανωτικές αλλαγές που προτείνει για το συνέδριο ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς.

Η κ. Μπακογιάννη έκανε την Πέμπτη ένα ακόμη βήμα αποστασιοποίησης διοχετεύοντας μέσω κύκλων ότι δεν θα παραστεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η κ. Μπακογιάννη διαφωνεί με τις επίσημες προτάσεις της ηγεσίας και κυρίως με την ανανέωση της θητείας του προέδρου. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η θητεία του προέδρου του κόμματος θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια με εκλογή από τη βάση. Η πρόταση της ηγεσίας προβλέπει τακτικό συνέδριο κάθε δύο χρόνια και απολογισμό και λογοδοσία του προέδρου. Επίσης προβλέπονται διαδικασίες αμφισβήτησης του προέδρου όχι όμως προσφυγή στην λαική βάση σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα στην λειτουργία του κόμματος.

Μέσω κύκλων της η κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση στην ηγεσία του κόμματος διοχετεύοντας ότι "κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν ασχολείται με τη νομή κομματικής ισχύος σε μια περίοδο που η χώρα συγκλονίζεται από την κρίση". Πρόσθεσαν ότι η κ. Μπακογιάννη έχει εκφράσει τις απόψεις της για το πως αντιλαμβάνεται την ανανέωση της λειτουργίας του κόμματος και δεν πρόκειται να δώσει άλλοθι σε κανέναν. Θα εξακολουθήσει να παρεμβαίνει πολιτικά και να μιλά πολιτικά, διότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για τη Ν.Δ. είναι η διεύρυνση της πολιτικής της επιρροής και όχι η εσωστρέφεια. Γι' αυτό και εκείνη θα συνεχίσει να παρουσιάζει τις απόψεις της για όλα τα μεγάλα ζητήματα, ώστε να βγει από το "κάδρο" της εσωστρέφειας που τη στέλνουν κάποιοι. Επισήμως η Ρηγίλλης απέφυγε να τοποθετηθεί. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «δεν σχολιάζω την όποια δήλωση αν δεν είναι επώνυμη».

Η σκληρή απάντηση στην κ. Μπακογιάννη ήλθε όμως από κύκλους της Ρηγίλλης οι οποίοι διέρρευσαν: «Ακριβώς λόγω της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να μετεξελιχθεί, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, σε ένα κόμμα πραγματικά ανοιχτό στην ευρύτερη κοινωνία, που να αφουγκράζεται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα του λαού και να δίνει ουσιαστικές λύσεις. Η συμμετοχή στις, προγραμματισμένες από καιρό, αυτές διαδικασίες, είναι στοιχειώδης υποχρέωση κάθε στελέχους του κόμματος. Εφόσον, βέβαια, αντιλαμβάνεται πραγματικά την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και θέλει να υπάρξουν ριζικές ανατροπές σε όσα μας οδήγησαν, μέχρι σήμερα, στο τέλμα και την αναποτελεσματικότητα. Λυπούμεθα, γιατί η κα Μπακογιάννη αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος - και τις διαδικασίες, που δρομολογήθηκαν με την εντολή των 800.000 εκλογέων της 29ης Νοεμβρίου 2009 - ως πεδίο «εσωστρέφειας» και ως “ζητήματα νομής εσωκομματικής ισχύος”».

Η κ. Μπακογιάννη επανήλθε με ευθεία επίθεση στην Ρηγίλλης διοχετεύοντας –πάντα μέσω κύκλων- σαν απάντηση στους κύκλους του προέδρου ότι «ας μην χάνει φαιά ουσία η Ρηγίλλης με ανώνυμες διαρροές στοχοποιώντας την Ντόρα. Μόνο η χώρα μετά αυτή την ώρα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Συνεργάτες του προέδρου σχολίαζαν ότι είναι δικό της θέμα αν γυρίζει την πλάτη στο κόμμα και πρόσθεταν ότι η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Κομματικοί παρατηρητές σημείωναν ότι η ρήξη έχει πάρει τον δρόμο της καθώς η κ. Μπακογιάννη δείχνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ένα απλό στέλεχος και ο κ. Σαμαράς αρνείται να αναπαράγει το καθεστώς των βαρόνων και νεοβαρόνων. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι για να κάνει την τελευταία κίνηση αποχώρησης η κ. Μπακογιάννη θα πρέπει να την ευνοήσει η ευρύτερη οικονομική και πολιτική συγκυρία. Αν τελικώς δεν αποχωρήσει τότε στο κόμμα θα είναι περιθώριο.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: