Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

'ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ' ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Ρεπορτάζ: Βασίλη Νέδο (απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Γενικό «σιωπητήριο» ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τους υπουργούς του. Μετά και την προχθεσινή αναστάτωση, η οποία προήλθε από την απότομη άνοδο των spreads, είναι, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, επιβεβλημένο κάθε υπουργός, υφυπουργός και κρατικός αξιωματούχος να δείχνει αυτοσυγκράτηση...


Σε τούτο το κλίμα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου είπε συγκεκριμένα ότι πρέπει «να σταματήσουμε την εύκολη ενασχόληση, που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες, γύρω από φημολογίες και να μπούμε συνεχώς και όλο και περισσότερο στα προβλήματα του τόπου που ζητούν διόρθωση, αλλαγές, από τους θεσμούς μέχρι τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες».

Εξερχόμενος του υπουργικού συμβουλίου χθες ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τις λεπτομέρειες σχετικά με τις διαρροές της Τρίτης ως «ανοησίες του αισχίστου είδους». Υπεραμύνθηκε της στάσης του υπουργείου Οικονομικών να μη διαψεύσει από την πρώτη στιγμή τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, λέγοντας ότι δεν κρίθηκαν σοβαρές. «Η κυβέρνηση», είπε επίσης, δεν κρίνεται ούτε ασχολείται με τα spreads. Εμείς δεν είμαστε χρηματιστές». Οσον αφορά όποιους έκαναν τις διαρροές, είπε ότι «αυτοί οι ανόητοι θέλουν απομόνωση», λέγοντας ότι πρέπει να αντιληφθούν την κοινωνική ευθύνη τους. «Μπορεί κάποιος δημοσιογράφος να παρερμήνευσε τις δηλώσεις στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο», εκτίμησε εξερχόμενος από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Την ανάγκη «τιθάσευσης» των μελών του υπουργικού συμβουλίου είχαν τονίσει λίγο νωρίτερα και κάποιοι από τους συμμετέχοντες σε αυτό μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Κανάλι 1).

«Ο ελληνικός λαός», είπε ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, «δεν αναμένει από μας εκτιμήσεις, σχόλια ή προβλέψεις», και συμπλήρωσε ότι «στα οικονομικά θέματα, πρέπει να αναφερόμαστε με πάρα πολύ μεγάλη φειδώ, ιδίως όσοι δεν έχουν άμεση αρμοδιότητα επί των θεμάτων αυτών». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης. Οπως δήλωσε: «Καλό θα ήταν να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, φειδωλοί στις δηλώσεις μας, ή καλύτερα να σταματήσουμε δηλώσεις, ακόμα και «off the record», γιατί οικονομία είναι και κλίμα, οικονομία είναι και ψυχολογία». Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έκανε δύο διαδοχικές συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ιω. Ραγκούσης, Χ. Παμπούκης, Γ. Πεταλωτής). Η πρώτη αφορούσε τα τεκταινόμενα των τελευταίων ωρών και η δεύτερη το συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Οσον αφορά αυτή καθαυτή τη διαρροή, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι ουδείς αξιωματούχος μίλησε. Μάλιστα, χθες, αποκαλύφθηκε ότι υπεύθυνη για τη διοχέτευση της πληροφορίας στο www. marketnews. com είναι η Ελληνίδα δημοσιογράφος Αγγελική Παπαμιλτιάδου, γεγονός μάλιστα το οποίο παραδέχθηκε ο διευθυντής σύνταξης της ιστοσελίδας. Η ίδια αρνείται να αποκαλύψει τις πηγές της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Παπαμιλτιάδου, προ περίπου ενός μήνα, είχε δημοσιεύσει σε ελληνική εφημερίδα υποτιθέμενη δήλωση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, γεγονός που ανάγκασε την πρεσβεία της χώρας να προβεί σε επίσημη διάψευση.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: