Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

"Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας"


Εμπιστοσύνη Τρισέ σε μέτρα και σχέδιο στήριξης

Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο προσπαθεί να κρατήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος νωρίτερα δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων για το «ελληνικό πρόβλημα» και τις επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή οικονομία και δη στην κατακρήμνιση του ευρώ.

Ουσιαστικά ο μεσιέ Τρισέ προσπάθησε να πείσει αγορές και επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν έχει αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις διαδοχικές κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχεται, χωρίς όμως να αφήσει έστω υπόνοια ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της χώρας μας θα ενεργοποιηθεί άμεσα, κάτι που ίσως είχε χειρότερα αποτελέσματα στην παρούσα φάση.

Περιορίστηκε λοιπόν να πει πως η Τράπεζα «Θέλει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους μόνες τους».

Για να συμπληρώσει πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ιθύνοντες δεν αμφέβαλαν ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε, ούτε ότι αυτά τα μέτρα δεν θα τελεσφορήσουν σε βάθος χρόνου, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός βοήθειας είναι κάτι που θα ζητήσει η ίδια η Ελλάδα να ενεργοποιηθεί εφόσον κρίνει η κυβέρνησή της ότι τον χρειάζεται και δεν πρόκειται να είναι η ΕΚΤ αυτή που θα επιβάλλει σε μιαν ευρωπαϊκή χώρα να ζητήσει βοήθεια!

Eπεσήμανε δε ότι είναι εκτός πραγματικότητας η φημολογία για δήθεν χρεοκοπία της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η δυνατότητα μιας οικονομίας και μιας κυβέρνησης να ασκήσει «αποτελεσματική οικονομική πολιτική» δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα spreads!

Οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ, καίτοι δεν άνοιξαν διάπλατα κάποιο ... μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας, εν τούτοις «άρεσαν» στους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι αγορές να αναθαρρήσουν και να επιστρέψουν από τα χαμηλά ημέρας. Σχετική αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε και στα spread που ομοίως έπεσαν από τα ιστορικά χαμηλά των 456 μονάδων βάσης που είχαν σκαρφαλώσει το μεσημέρι.

Τέλος, εμφανής ήταν και η προσπάθεια του κυρίου Τρισέ να βάλει τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να αντιτίθεται στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα «της Ευρώπης».

Ο προέδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι «ποτέ δεν αμφέβαλλε για την τεχνογνωσία του ΔΝΤ», απλώς ζήτησε να μην προεξοφλείται η ανάμειξή του στις προσπάθειες μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης να τιθασεύσει τα οικονομικά της προβλήματα εάν δεν του ζητηθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: