Με τη συνθήκη αυτή, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται να περιορίσουν τον αριθμό των πυρηνικών τους κεφαλών σε 1.550 η καθεμιά, δηλαδή μια μείωση 74%. Η συνθήκη START υπογράφηκε το 1991 και εξέπνευσε στα τέλη του 2009.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η υπογραφή της νέας συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων άνοιξε μία νέα σελίδα θέτοντας τέλος στην επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, και τώρα οι δύο χώρες συνεργάζονται για να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν.
"Μαζί σταματήσαμε αυτή την πορεία", είπε ο Ομπάμα αφού μαζί με τον ρώσο ομόλογό του υπέγραψε τη νέα συνθήκη η οποία μειώνει τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών κατά το ένα τρίτο.
"Εργαζόμαστε μαζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν και δεν πρόκειται να ανεχθούμε ενέργειες που εμπαίζουν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT), είπε, προσθέτοντας ότι επιθυμεί ένα "σοβαρό διάλογο" με τη Μόσχα στο καίριο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ για το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως είναι δυνατή η επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.
Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Μπαράκ Ομπάμα μετά την υπογραφή της νέας συνθήκης START, ο Μεντβέντεφ είπε ακόμα πως και άλλες πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στον κόσμο.
Σχετικά με το Ιράν, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το είδος των κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπήρξαν ειλικρινείς και ανοικτές.
.nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου