Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Οργανισμός Καταγραφής Οργανισμών...


Λώρη Κέζα.
Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς έναν αδούλευτο μισθό, να εισπράττει μήνας μπαίνει- μήνας βγαίνει ένα ποσό, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Αυτή ήταν η επιτυχία των φορέων του Δημοσίου, όλοι ήθελαν να τρυπώσουν μέσα τους. Ετσι πολλαπλασιάστηκαν οι εποπτευόμενοι οργανισμοί πασών των κυβερνήσεων: με διορισμούς ημετέρων που στην πιο παραγωγική στιγμή έξυναν τα μολύβια τους.
Αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει πόσοι εργάζονται στα «παραρτήματα» του Δημοσίου, ουδείς γνωρίζει πόσοι είναι οι οργανισμοί, πού βρίσκονται και τι ποιούν. Ενας απλός τρόπος θα ήταν να ανοίξει μια...
ιστοσελίδα τύπου opengov, όπου κάθε πολίτης θα αναφέρει τι υπάρχει στη γειτονιά του. Προς το παρόν οι υπάλληλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης κάνουν συλλογή πληροφοριών. Στην προσπάθεια καταγραφής των γραφείων και των υπηρεσιών που πληρώνονται από το κράτος ανακάλυψαν τρία διαφορετικά μητρώα. Το πιο αξιόπιστο έχει μαζέψει 10.000 φορείς, το άλλο, το πιο τεμπέλικο, έχει συγκεντρώσει 5.000 οργανισμούς και το τρίτο, το φτωχότερο, καταδεικνύει την ανάγκη: πρέπει επειγόντως να συσταθεί Οργανισμός Καταγραφής Εποπτευόμενων Οργανισμών.

Σε κάποιους οργανισμούς είναι αξιοθαύμαστη η λιτότητα και η ολιγάρκεια των απασχολουμένων. Προκύπτει με απλές αριθμητικές πράξεις. Διαιρούμε τα τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου που φιλοξενεί τον φορέα με τον αριθμό των υπαλλήλων. Υπάρχει αληθινό παράδειγμα όπου κάθε θέση εργασίας καταλαμβάνει λιγότερο από 1 τ.μ., όπερ σημαίνει ότι έχουν γιαπωνέζο αρχιτέκτονα ή ότι δεν πατάει κανείς.

Σε κάποιους οργανισμούς είναι αξιοθαύμαστη η βουλιμία των στελεχών.

Πάλι με απλές αριθμητικές πράξεις αφαιρούμε από τον προϋπολογισμό λειτουργίας τις αμοιβές του προέδρου και της παρέας του.

Διαπιστώνουμε ότι όλα τα λεφτά πάνε σε αποζημιώσεις διοικητικού συμβουλίου και δεν μένει τίποτε για φως, νερό, τηλέφωνο. Αυτά μαζεύονται και αβγατίζουν ως χρέη του οργανισμού. Και όταν τα χρέη πνίξουν το μαγαζί, αρχίζει η κλάψα, ότι δήθεν η κυβέρνηση (η εκάστοτε) απαξιώνει το έργο του οργανισμού.

Σε κάποιους οργανισμούς είναι αξιοθαύμαστη η μακροχρόνια εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει η διοίκηση. Ιδρύεται ας πούμε μια εποπτευόμενη επιχείρηση με οργανόγραμμα. Χρειάζεται 185 ανθρώπους για να βγει η δουλειά. Με τις προοπτικές που ανοίγονται, υπολογίζεται να προσληφθούν 350 άτομα. Στα πέντε χρόνια τα σχέδια αποτυγχάνουν και αποκαλύπτεται ότι απασχολούνται 600 ημέτεροι, που δεν γνωρίζουν το ακρωνύμιο «ΑΣΕΠ».

Σε κάποιους οργανισμούς έχει ολοκληρωθεί προ πολλού το έργο για το οποίο ιδρύθηκαν. Δεν υπάρχει αντικείμενο κοινωνικό, επιστημονικό ή άλλο.

Πληρώνουν κάποιους επιτήδειους πολυθεσίτες που έχουν τις πολιτικές γνωριμίες ώστε να μένουν ακούνητοι αλλά και κάποιους εγκλωβισμένους στη σταθερή δουλειά του δημοσίου τομέα. Παραμένουν εκεί, στο πόστο, σαν ακούνητα, ασάλευτα στρατιωτάκια.

Ολο αυτό το πανηγυράκι με τους χιλιάδες φορείς στοιχίζει περί τα 16 δισ. ευρώ.

Τόσα χρήματα φεύγουν από τον προϋπολογισμό προς τα υπουργεία για την κάλυψη των αναγκών της ποικιλίας φορέων και οργανισμών, σύμφωνα με υπολογισμούς διετίας. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αρκετές από αυτές τις υπηρεσίες υπάγονται σε περισσότερα από δύο υπουργεία, άρα έχουν λαμβάνειν ισάριθμες χρηματοδοτήσεις. Ταυτόχρονα καταγράφηκε προ μηνός η ύπαρξη προσώπων που εισπράττουν χρήματα από τρεις και τέσσερις πηγές του Δημοσίου, συγκεντρώνοντας τοιουτοτρόπως διπλάσιες αποδοχές από εκείνες ενός υπουργού.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει όλα αυτά τα παραμάγαζα του Δημοσίου. Υπάρχουν δύο κίνδυνοι: Ο πρώτος είναι να ζημιωθούν οργανισμοί που παράγουν έργο. Οι υψηλές αποδοχές ενός προέδρου ή το παρατραβηγμένο κόστος συντήρησης ενός φορέα δεν οδηγούν αυτόματα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αργόμισθους ή κλεφτοκοτάδες. Ούτε τα άμεσα αποτελέσματα είναι εκείνα που προσδιορίζουν την ποιότητα του έργου. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να στραφούν εναντίον του ΠαΣοΚ όσοι απολυθούν ή χάσουν το παντεσπάνι τους. Οι εποπτευόμενοι φορείς ευδοκίμησαν χάρις στη συνενοχή που έδειξε η ελληνική κοινωνία. Θα είχε ενδιαφέρον ένα γκάλοπ με το απλό ερώτημα: «Θέλετε να κλείσει ο Οργανισμός Ρουσφετιού ή να σας προσλάβει κι εσάς για να κάααθεστε;».
BHMA.

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: