Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Τσίπρας: Η 17η Νοέμβρη είναι μέρα αναστοχασμού και προβληματισμού...


Θα προσπαθήσω να συνδέσω τις πράξεις εκείνης της περιόδου με την σημερινή πραγματικότητα...
Aπό το βήμα της βουλής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τονίζοντας, πως, καταδεικνύει ότι ο πόθος για την Δημοκρατία μπορεί να γίνει ισχυρότερος από τον φόβο του θανάτου. 
"Στόχος μου δεν είναι απλώς να αποτίσω φόρο τιμης στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αλλά να...
προσπαθήσω να συνδέσω τις πράξεις εκείνης της περιόδου με την σημερινή πραγματικότητα. Η 17η Νοέμβρη είναι μέρα αναστοχασμού και προβληματισμού. Μια στιγμή που αποδεικνύει ότι ο πόθος για Δημοκρατία μπορεί να γίνει ισχυρότερος από τον φόβο του θανάτου".

«Η επέτειος αυτή δειχνει ότι μπορεί να υπάρχουν αξίες για τις οποίες κάποιος μπορεί να αγωνιστεί ακόμα και με κίνδυνο για τη ζωη του. Υπήρχαν πολλές τέτοιες στιγμές. Το Πολυτεχνείο αποτελεί σταθμό στη νεώτερη ιστορία μας», τόνισε.

Και πρόσθεσε: 
«Ήταν η ωρίμανση μιας μακράς διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης. Οι ίδιοι οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου. Η 17η Νοέμβρη του '73 έλκει τις ρίζες της στους αγώνες του προδικτατορικού αγώνα, στους αγώνες της Δημοκρατικής νεολαίας Λαμπράκη για την ειρήνη. Με κορυφαία την απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Αλέκου Παναγούλη. Συνυφαίνεται με τον Μάιο του '68, αλλά και την άνοιξη της Πράγας, παρότι η χώρα μας ήταν σε απομόνωση. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Πολυτεχνείο άργησε να έρθει στην Ελλάδα. Εγω νομίζω ότι έγινε την κατάλληλη στιγμή. Ήταν η ακύρωση μιας προσπάθειας για την πολιτική νομιμοποίηση της δικτατορίας. Την αποτυχία αυτής της προοπτικής τη χρωστάμε στην εξεγερμένη νεολαία αλλά και στις λαϊκές μάζες γιατί αποκάλυψαν το αδίστακτο πρόσωπο της Χούντας και άνοιξε ο δρόμος για την μεταπολίτευση με βαρύ τίμημα την εισβολή στην Κύπρο. Η μεταπολίτευση που ακολούθησε δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: