Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Μετά τους “Δεν πληρώνω”, μπλόκο από τις τράπεζες!

Θέλουν να τα δώσουν όλα στους εργολάβους, αλλά...


http://img.protothema.gr/6188B449B930E9B00B6EF11C0663AC1D.jpg
Στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι τέσσερις από τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης καθώς άγονη κατέστη η συμφωνία με τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις υπογράφοντας μονομερώς το μνημόνιο με τους εργολάβους αλλά στην ουσία χωρίς να μπορεί να συνεχίσει τα έργα αφού η χρηματοδότηση προέρχεται από τις τράπεζες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κρίνεται ανέφικτη και η μείωση των διοδίων για την οποία στο υπουργείο Υποδομών ήλπιζαν ότι μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο μήνα.

Για τις εξελίξεις στα έργα έχει προγραμματίσει ανακοινώσεις την Παρασκευή το πρωί ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας, δημοσιοποιώντας τις αιτίες της διαφωνίας με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες εξακολουθούν να πιέζουν για αλλαγή των όρων χρηματοδότησης και να ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις για να εκταμιεύσουν πόρους στους αυτοκινητόδρομους, αμφισβητώντας την δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τα έργα.

Με βάση το μνημόνιο που έχει σταλεί στους παραχωρησιούχους από τον Απρίλιο το υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί ένα λογαριασμό ύψους 500 εκ. ευρώ, που θα αποτελέσει ένα είδος εγγύησης για την διασφάλιση των τραπεζών σε περίπτωση κατάρρευσης του μοντέλου χρηματοδότησης.

Φαίνεται όμως ότι οι τράπεζες δεν έχουν πειστεί ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν και δεν κρύβουν το γενικότερο προβληματισμό τους για την πορεία των έργων.

Ανάλογες επιφυλάξεις υπάρχουν και για την επιδότηση της μείωσης των διοδίων για την οποία τα συναρμόδια υπουργεία είχαν ανακοινώσει την δημιουργία ΑΕ η οποία θα τιτλοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τα διόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: