Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ξεκάθαρος ο Γιούνκερ για το ύψος της ενίσχυσης Στα χέρια των ιδιωτών η βοήθεια για την Ελλάδα

http://img.protothema.gr/D465243458862DAAF1D33076F1078C6D.jpgΑισιόδοξη για ευρεία υποστήριξη της γερμανικής Βουλής στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, εμφανίστηκε η καγκελάριος Μέρκελ την Πέμπτη, κάνοντας λόγο για μεγάλη υπευθυνότητα που επιδεικνύεται στα τρία θεσμικά όργανα, κυβέρνηση, Ομοσπονδιακή Βουλή και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ρηνανίας Παλατινάτου Κουρτ Μπεκ υποσχέθηκε ότι τα κρατίδια θα τηρήσουν "εποικοδομητική στάση" στη σχετική διαδικασία των επόμενων μηνών. Τα κρατίδια δεν εμπλέκονται στις επί μέρους αποφάσεις, αλλά επιθυμούν διαρκή ενημέρωση για το πλαίσιο των μέτρων βοήθειας που αποφασίζονται.

Παράλληλα, κορυφώνονται απόψε οι ζυμώσεις στα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού CDU, CSU, FDP ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακή Βουλή) για το θέμα της βοήθειας στην Ελλάδα.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των τριών κομμάτων θα καταθέσουν κοινή πρόταση ψηφίσματος προς έγκριση από τη βουλή. Το ψήφισμα θα προσδιορίζει το πλαίσιο διαπραγματεύσεων στο οποίο θα καλούνται να κινηθούν ο υπ.Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Συμβούλιο υπουργών στις 20 Ιουνίου και η καγκελάριος Μέρκελ στο Συμβούλιο κορυφής στις 24 Ιουνίου.

Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για την καγκελάριο και την κυβέρνηση, αλλά θα καταγράφει τις "κόκκινες γραμμές" που θέτουν οι βουλευτές προκειμένου να στηρίξουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα.

Βασικό στοιχείο του ψηφίσματος αναμένεται να είναι η συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών κατά τη σχετική πρόταση του υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο στις 5 Ιουλίου αρχίζει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας η εκδίκαση της προσφυγής κατά της βοήθειας στην Ελλάδα. Προσφυγής την οποία υπογράφουν συνταγματολόγοι και οικονομολόγοι καθηγητές καθώς και ο βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU Πέτερ Γκαουβάιλερ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε ως αναπόφευκτο το νέο σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τόνισε δε ότι το ακριβές ύψος του θα εξαρτηθεί από τη συνεισφορά των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες διακρατούν ελληνικό χρέος.

"Είναι φανερό ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα" δήλωσε στο Λουξεμβούργο ο κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας συγχρόνως ικανοποίηση, που η Γερμανία ευθυγραμμίστηκε με την άποψη αυτήν.

Καλά πληροφορημένες πηγές σχολίασαν ότι το ένα τρίτο του προγράμματος της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα θα προέλθει απ τις αποκρατικοποιήσεις της, επιπλέον ένα τρίτο θα προέλθει απ το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει απ τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας--ένα σημείο συμφωνίας, για το οποίο γίνεται η μεγαλύτερη διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Κάρολιν Άτκινσον, υπεύθυνη για τις εξωτερικές σχέσεις, δήλωσε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις διαβουλεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού προς την Ελλάδα αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

"Υπάρχει τώρα μία διαβούλευση στο θέμα της χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του χρέους, νομίζω ότι όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι οποιοσδήποτε τύπος ακούσιας αναδιάρθρωσης του χρέους ή κάποιο πιστωτικό γεγονός θα ήταν κάτι ανεπιθύμητο", σημείωσε η κυρία Άτκινσον.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: