Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

«Μέρος του παιχνιδιού» οι ευρωπαϊκές πιέσεις στον Σαμαρά

newpost.gr

«Μέρος του παιχνιδιού» οι ευρωπαϊκές πιέσεις στον Σαμαρά
Στη θετική αποτίμηση των συναντήσεων Σαμαρά με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους επιμένουν στην Συγγρού, υποστηρίζοντας ότι οι πιέσεις προς τον Πρόεδρο της ΝΔ δεν είχαν ούτε τη μορφή, ούτε την ένταση που κατεδείχθη από τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τα γραφεία των κ.κ. Μπαρόζο, Φαν Ρομπάι και Φιγιόν, μετά την ολοκλήρωση των επαφών.

Πέραν της επίσημης θέσης του επιτελείου Σαμαρά που υπεραμύνεται της θέσης του «όχι» και κάνει λόγο για εθνικά υπεύθυνη στάση του Προέδρου της ΝΔ, στην Συγγρού αντιλαμβάνονται τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων που μεταφράζονται σε πίεση συναίνεσης στο Μεσοπρόθεσμο, ως «μέρος του παιχνιδιού». Παράλληλα, συνεκτιμάται ότι η διαφοροποίηση Σαμαρά σε κεντρικά σημεία της οικονομικής πολιτικής, συνιστά πλέον μονόδρομο για τον ίδιο, καθώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα τον καθιστούσε συνυπεύθυνο.

Λίγο πολύ, εκεί εντοπίστηκε και η πολιτική επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά προς του Μπαρόζο και Φαν Ρομπάι, καταδεικνύοντάς τους με αυτόν τον τρόπο ότι κάποια στιγμή στο άμεσο ή το εγγύς μέλλον θα χρειαστούν πολιτικό συνομιλητή στην Ελλάδα, ο οποίος δε θα έχει απαξιωθεί από τους πολίτες.

Με δυο λόγια, όπως επισημαίνει στο Newpost.gr στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, η εικόνα που επιχειρείται να δομηθεί είναι ότι πρόκειται για πολιτικό «του οποίου το αυτί δεν ιδρώνει και είναι διαφορετικός από τους άλλους».

Την ίδια στιγμή, στην Συγγρού λοξοκοιτάζουν και προς την Κ.Ο. της ΝΔ παρακολουθώντας αντιδράσεις βουλευτών και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στο λεγόμενο «μπλοκ των μετριοπαθών», το οποίο «εκπροσωπείται» κατά κύριο λόγο από τους κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Άρη Σπηλιωτόπουλο και Κωστή Χατζηδάκη. Ο πρώτος, αν και χθες «ταρακούνησε τα νερά», μιλώντας στον «Flash» με τη δήλωσή του περί «ιδιότυπης ευρωπαϊκής απομόνωσης της ΝΔ», έσπευσε να ευθυγραμμιστεί με την κεντρική πολιτική Σαμαρά περί λανθασμένης συνταγής και τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να εξηγηθούν με επάρκεια οι θέσεις Σαμαρά στην Ευρώπη.

Το σημείο στο οποίο, επί της ουσίας εστιάζουν οι «μετριοπαθείς βουλευτές» είναι η αντίληψη της απόλυτης διαφοροποίησης που θεωρούν ότι καλλιεργεί με τη στάση του ο κ. Σαμαράς εκτιμώντας ότι θα έπρεπε και ο ίδιος, χωρίς να παρεκκλίνει από την κόκκινη γραμμή ηυρίως για το φορολογικό, την οποία έχει ορίσει, να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της συναίνεσης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Θέση την οποία εκτιμάται ότι θα εξετάσουν το επόμενο διάστημα στην Συγγρού, αρχής γενομένης από την αντίδρασή του κ. Σαμαρά στη φημολογούμενη πρόσκληση που θα του απευθύνει εκ νέου ο κ. Παπανδρέου για κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: