Κλείνει την πόρτα της συναίνεσης
- Η μόνη συστράτευση που έχει νόημα, είναι για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, λέει ο κ. Σαμαράς (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αρνητικός στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προσυπογράφει πολιτική που βαθαίνει την κρίση και ότι «η μόνη συστράτευση που έχει νόημα, είναι για τη διόρθωση του λάθους και την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι «δεκατρείς μήνες μετά την ψήφιση του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός έκανε σήμερα διάγγελμα, για να πει τα… ίδια που είχε πει και τότε. Η πολιτική εκείνη απέτυχε. Η ίδια συνταγή συνεχίζεται.».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται στο ίδιο αδιέξοδο και προσθέτει ότι η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχει ήδη κριθεί από τα αποτελέσματά της.
Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου ότι «δεν κατανόησε τη λογική και τα μέτρα που προτείναμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας και βάζει νέους φόρους πάνω στους ήδη μεγάλους φόρους, τους φορτώνει στους ίδιους ώμους και νομίζει ότι έτσι κάνει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα» και κλείνει την συζήτηση περί συναίνεσης πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου λέγοντας ότι «τέτοια πολιτική, που βαθαίνει την κρίση, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να προσυπογράψει».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνεται στην κοινωνία αναφέροντας ότι «ξέρω ότι η ελληνική κοινωνία ζει με αγωνίες και αβεβαιότητα, ξέρω ότι οι Έλληνες θέλουν να μείνω όρθιος και να κάνω τις σωστές επιλογές».
Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων
Αρνητικά στο κάλεσμα για συναίνεση εμφανίστηκαν τα κόμματα της Αριστεράς, αντιδρώντας στο διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι «να εκβιάσει και να εξαπατήσει το λαό ότι η πτώχευσή του γίνεται για το καλό του και το καλό της πατρίδας. Ήρθε ο καιρός ο λαός να τους απαντήσει: Καμιά συναίνεση, συμπόρευση με το ΚΚΕ, οργάνωση, αντεπίθεση, ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής τους και της εξουσίας των μονοπωλίων» σχολίασε ο Περισσός.
«Η μοναδική συναίνεση που δίνεται απλόχερα στον πρωθυπουργό είναι αυτή της τρόικας και των τραπεζιτών. Τη γνώμη του ελληνικού λαού την ακούει καθημερινά στις πλατείες, στους δρόμους και τους χώρους εργασίας, αλλά κάνει πως δεν την καταλαβαίνει. Όσον αφορά στην επίκλησή του στον πατριωτισμό, ο πρωθυπουργός προσβάλλει το περιεχόμενο του όταν γίνεται στο όνομα της πολιτικής του μνημονίου» αντέδρασε ο ΣΥΝ.
Ο ΛΑΟΣ κατέστησε σαφές ότι μόνο με το σχηματισμό μίας «εθνικής κυβέρνησης με ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τόπος και εκτός κοινοβουλίου» θα μπει σε διαδικασία ενδεχόμενης στήριξης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
«Οι προθέσεις φαίνονται αγνές. Ποιος όμως θα τις υλοποιήσει; Ο ίδιος και η κυβερνητική παρέα του 'εμετρήθησαν', 'ζυγίσθησαν' και 'ευρέθησαν ελλιπείς'. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.
Σύμφωνα με στενό του συνεργάτη του κ. Καρατζαφέρη, στον ΛΑΟΣ εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει το κόμμα στη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.
Η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί από την πλευρά της ότι ότι το διάγγελμα του κ. Παπανδρέου απευθυνόταν κυρίως στον κ. Σαμαρά και ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι επιβεβλημένη.
«Σε περίπτωση που μέσα από σοβαρές αλλαγές, που είναι απαραίτητες, η συνεργασία αυτή καταστεί εφικτή, τότε η εθνική συνεννόηση την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία πρώτη είχε ζητήσει, μπορεί να πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως σε διαφορετική περίπτωση ο τόπος πρέπει άμεσα να οδηγηθεί σε εκλογές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου