Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Καλεί εκ νέου σε συναίνεση Κατανοώ την αδικία, ο άλλος δρόμος όμως είναι καταστροφικός, λέει ο Γ.Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την ανάγκη συνεννόησης, επειδή -όπως τονίζει- το εθνικό μέτωπο ενισχύει την εθνική προσπάθεια
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την ανάγκη συνεννόησης, επειδή -όπως τονίζει- το εθνικό μέτωπο ενισχύει την εθνική προσπάθεια
Αθήνα
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, δηλώνει ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων. Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο Γ.Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν διλήμματα, αλλά μόνο η απόφαση: να μην ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας και να αλλάξουμε ριζικά τη χώρα.

Σχετικά με την κριτική που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι οι αποφάσεις είναι συλλογικές, «οι επιτυχίες και τα λάθη επίσης».

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει σε περίπτωση που βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, εμφανίζεται βέβαιος ότι οι βουλευτές έχουν την απόλυτη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης για τον τόπο.

Ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λάβει αποφάσεις πέραν της θητείας της, επιχειρηματολογώντας ότι όλες οι κυβερνήσεις υπογράφουν συμφωνίες που ξεπερνούν το χρονικό τους όριο.

«Μήπως ρώτησε κανέναν η προηγούμενη κυβέρνηση όταν χρέωσε τη χώρα με άλλα 150 δισ. ευρώ;»

Σε κάθε περίπτωση καλεί εκ νέου τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, να βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια.

«Στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχα μαζί του τού παρουσίασα πίνακα με 18 προτάσεις της ΝΔ που ήδη υλοποιούμε και άλλες 14 που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε.

» [...] Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι πολύ διδακτικό. Οι βασικές πολιτικές δυνάμεις εκεί έστειλαν παντού μήνυμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Γιατί όχι και εμείς;»

Ξεχνάτε ότι η φράση μου έλεγε 'και πού πήγαν;' Και σήμερα αν σπάσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, λεφτά θα υπάρχουν.


Μάλιστα, επαναλαμβάνει ότι είναι ανοιχτός σε πρόσωπα κοινής αποδοχής ή και από άλλα κόμματα για κρίσιμες θέσεις.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την αγανάκτηση που υπάρχει στην κοινωνία, αλλά εξηγεί ότι η εναλλακτική λύση είναι η καταστροφή.

«Δεν έχω κανένα σκοπό να αφήσω την Ελλάδα να μπει σε μια οδυνηρή περιπέτεια. Με κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων και την Ελλάδα αδύναμη, χωρίς την παρουσία που της προσφέρει το ισχυρό νόμισμα.

» [...] Και κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τον κόσμο ότι θα εξακολουθήσουν να μας δανείζουν χωρίς τίμημα: να παίρνουμε δηλαδή λεφτά χωρίς να κάνουμε τίποτε...»

Ο κ. Παπανδρέου συμπληρώνει ότι «στο μυαλό κάποιων» υπάρχει η σκέψη εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Πρέπει να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια, ώστε να μην μπορεί κανένας να πει ότι 'εσείς φταίτε, εσείς είστε το πρόβλημα, φύγετε'.»

Με αφορμή τα όσα γράφτηκαν για την τοποθέτηση «επιτρόπων» στα υπουργεία, ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα έναντι «όσων παριστάνουν τους 'υπερπατριώτες', θέλοντας να παρουσιάσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης 'ενδοτικής' και 'υποκινούμενης' από ξένα κέντρα»:

Λέει χαρακτηριστικά: «Τους επιστρέφω όλη την αθλιότητα. Είναι πατριωτικό να στερείς από τη χώρα σου τη δυνατότητα να προοδεύσει αντλώντας από την εμπειρία άλλων χωρών; Γιατί να μην έχουμε τη γνώμη και τις γνώσεις τους;

» Εκτός αν θεωρούν ότι έχουμε καλή δημόσια διοίκηση και όλα τρέχουν ρολόι. Εκτός αν απειλούνται ότι θα χάσουν προνόμια και φέουδα. Εμείς αποφασίζουμε και κανένας άλλος.»

Τέλος, στην ερώτηση για το αν έχει μετανιώσει για τη φράση «λεφτά υπάρχουν», ο πρωθυπουργός απαντά: «ξεχνάτε ότι η φράση μου έλεγε 'και πού πήγαν;'. Και σήμερα αν σπάσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, λεφτά θα υπάρχουν.»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: