Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ

ethnos.gr

«Η Εκκλησία είναι έτοιμη να προσφέρει»

Θετικό ήταν το κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση στελεχών της κυβέρνησης και της Εκκλησίας, σχετικά με την δέσμευση κεφαλαίων από την ΤτΕ και την ανταλλαγή του με κρατικά ομόλογα

«Η Εκκλησία είναι έτοιμη να προσφέρει»

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Ελληνικού Κράτους πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, με μία ευρεία γκάμα θεμάτων να τίθεται στο τραπέζι της συζήτησης, από την περιουσία ως την εκπαίδευση.

"Αυτή την εποχή έχει σημασία τι προσφέρεις εσύ στην πατρίδα σου και όχι τι προσφέρει η πατρίδα σου σε σένα", ανέφερε σχετικά η Αννα Διαμαντοπούλου, που σημείωσε ότι όλες οι πλευρές εκτιμούν πως "υπάρχει θετικό πνεύμα".

"Όλοι οι φορείς, βεβαίως και η Εκκλησία, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον ελληνικό λαό αυτή τη δύσκολη στιγμή", τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Κλειδί τα αποθεματικά της Εκκλησίας
Στις αρχές Μαΐου ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να δεσμεύσει τα αποθεματικά της Εκκλησίας, με σκοπό να τα ανταλλάξει με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει τότε επιστολή στη διοίκηση της ΤτΕ με την οποία υποστήριζε ότι τα Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ είναι "προδήλως εξαιρετέα" και ακολούθησε η επίσκεψη Ιερώνυμου στο Μαξίμου. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η σύσταση της Επιτροπής Διαλόγου, μετά από πρόταση του Γ.Παπανδρέου.

Η θέση των περισσότερων ιεραρχών συντείνει στο ότι με τη δέσμευση των αποθεματικών απειλείται άμεσα το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, αλλά και η καθημερινή λειτουργία και συντήρηση των ναών σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: