Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ο τσάρος έχει τη δική του Μόνα (Λίζα)

http://newpost.gr/var/thumbs/Papadakou-Papapkonstantinou-2_300___.jpgΤο πορτραίτο της Μόνα Λίζα είναι αναμφίβολα το πιο χαρακτηριστικό έργο του Λεονάρντο Νταβίντσι, διότι κατάφερε με αυτό το μυστηριώδες πίνακα να προκαλέσει άθελα του ίσως ένα πολύπλοκο μυθιστόρημα, που ενέπνευσε συγγραφείς και ποιητές.

Στην σύγχρονη εποχή, για να δώσουμε και μια πιο καλλιτεχνική πτυχή των πραγμάτων, δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που έχουν τις δικές του «Μόνες», οι οποίες... από το πουθενά κατόρθωσαν να προκαλέσουν ποικίλα σενάρια για... τη θέση στην οποία ξαφνικά βρέθηκαν να απασχολούνται. Εν προκειμένω, μιλάμε για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη Λεμονιά Παπαδάκου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι άνθρωποι χωρίς ανάλογη προϋπηρεσία ή σχέση με το αντικείμενο που πρόκειται να αναλάβουν βρίσκονται από το πουθενά σε καίριες θέσεις ακόμα και σε υπουργεία στην κυβέρνηση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, παραβλέποντας την τετριμμένη πλέον αναφορά στην Τίνα Μπιρμπίλη, είναι … η Μόνα Παπαδάκου.

Είναι μόλις 32 ετών και κατάφερε εν μία νυκτί να γίνει το «δεξί χέρι» του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η Λεμονιά Παπαδάκου βρέθηκε από το ΙΣΤΑΜΕ να είναι οικονομικός σύμβουλος του υπουργού και να μετέχει στις σκληρές διαπραγματεύσεις ως «supporting team», μάλιστα της κυβέρνησης με την Τρόικα, δηλαδή με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Φυσικά, δεν έλειψαν τα κακόβουλα σχόλια ακόμα και από υπουργούς της κυβέρνησης περί ασχετοσύνης της κυρίας Παπαδάκου με το οικονομικό και διπλωματικό γίγνεσθαι της χώρας με την ΕΕ, κυρίως στην κομβικής σημασίας περίοδο που διανύει η Ελλάδα.

Η «κυρία του κυρίου», το «δεξί χέρι του Παπακωνσταντίνου», η «Μόνα που διατάζει στο υπουργείο» ή το «κοριτσάκι» είναι λίγα μόνα από τα προσωνύμια που τις αποδίδουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιοι οι συνάδελφοι της.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο τυχάρπαστη όσο της καταλογίζουν… Απόφοιτος του Λυκείου Νάξου, με πατέρα συνταξιούχο ιδιωτικό υπάλληλο και με μητέρα μοδίστρα, η «Μόνα», όπως οι πάντες την αποκαλούν στο Μέγαρο της πλατείας Συντάγματος, είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με δύο μεταπτυχιακά (ακόμη και στο ΕΜΠ), αλλά και στην οικονομική επιστήμη.

Γνώρισε τον κ. Παπακωνσταντίνου στο ΙΣΤΑΜΕ, όπου εργαζόταν ως επιστημονικός σύμβουλος, με θέσεις που προκήρυξε ο τότε πρόεδρός του και σημερινός βουλευτής Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλης. Έκαναν μαζί με τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών αρκετή δουλειά: έγιναν ειδικοί σε θέματα προϋπολογισμών και η συνεργασία τους ήταν τόσο καλή ώστε ο κ. Παπακωνσταντίνου της ζήτησε να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες ως επιστημονική του σύμβουλος, όταν εξελέγη ευρωβουλευτής.

Η ίδια, έχει δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξη της ότι παρ΄ ότι οι γονείς της δεν εκφράστηκαν ποτέ υπέρ του ΠΑΣΟΚ, «εγώ ήμουν μια ζωή ΠΑΣΟΚ και προτού γνωρίσω τον κ. Παπακωνσταντίνου».

Αυτή η συμμετοχή της στην υποστηρικτική επιστημονική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, δίπλα στον υπουργό, έκαναν τελικά τους γονείς της, παρ’ ότι «κουτσουρεύτηκε» η σύνταξή τους, να συμπαθήσουν τώρα και το κυβερνών κόμμα. Και αυτό επειδή «αγαπούν πολύ τον κ. Παπακωνσταντίνου».

Αν και αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, αν και δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις και παρά την όποια απειρία της στις απαιτήσεις μια τόσο καίριας θέσης στο υπουργείο, η «Μόνα» βρήκε γρήγορα τους ρυθμούς της στο υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πολλούς μάλιστα τους… «παραβρήκε».

Δεδομένου ότι εμφανίστηκε ως υποστηρικτική βοηθητική ομάδα του υπουργού, σε μια διαπραγμάτευση που άλλαξε προς το χειρότερο τη ζωή όλων των Ελλήνων έχει δηλώσει ότι έχει κάνει καλά τη δουλειά της, δεν νιώθει ενοχές, αλλά οργή. Μάλιστα έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήθελα να δώσω δύο χαστούκια στον καθέναν που έφερε τη χώρα μου σ΄ αυτή την κατάντια. Αυτό ήθελα να κάνω» ακούστηκε πολλές φορές να λέει.

Πρόσφατα, δε, σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν ο υπουργός νομιμοποιείται να παίρνει μαζί του σε υπηρεσιακό ταξίδι με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο τον γιο του, η σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου είχε απαντήσει με περίσσιο θάρρος: «Να μη σας νοιάζει ποιον παίρνει μαζί του ο υπουργός». Σύμφωνα με συνομιλητές της, εκφράζεται ιδιαίτερα απαξιωτικά για τους δημοσίους υπαλλήλους γενικά και ουκ ολίγες φορές έχει μιλήσει με αυταρχικό ύφος σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με πολλά χρόνια εμπειρίας στην πλάτη τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Παπαδάκου, έχει πει επανειλημμένως με καμάρι σε πηγαδάκια δημοσιογράφων, «συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα». Όπως και να έχει, η 32χρονη Μόνα είναι τρανό παράδειγμα του ενθαρρυντικό μότο για χαλεπούς καιρούς σαν τους δικούς μας, «η κρίση φέρνει ευκαιρίες»… κυρίως στα υπουργεία του ΠΑΣΟΚ, προσθέτουμε εμεις.

Α.Γ.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: