Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

“Πλακώνονται” οι Γερμανοί για το ελληνικό χρέος!

Γλυκόπικρη εκδίκηση με την κόντρα Βερολίνου-Φρανκφούρτης


http://img.protothema.gr/F69525AF0064D9FB735FCFA2FDCB35F7.jpg
Συνεχίζεται η κόντρα Βερολίνου - Φρανκφούρτης με επίκεντρο την περιβόητη εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο "πακέτο βοήθειας" προς την Ελλάδα.

Και μάλιστα κλιμακώνεται καθώς λίγες μόνον ώρες μετά την έγκριση από τη γερμανική βουλή, έπειτα από μεγάλες προσπάθειες της Καγκελαρίου Μέρκελ και του υπ. Οικονομικών Σόιμπλε, της συμμετοχής της χώρας στη νέα βοήθεια προς την χώρα μας, υπό τον απαράβατο όρο ότι σε αυτήν θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες ομολογιούχοι κι ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ επιχειρούν ακόμα και έναν υπολογισμό των ποσών στα οποία θα ανέλθει αυτή η συμμετοχή (το Der Spiegel ήδη μιλάει για 20 έως 35 δις ευρώ), οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιμένουν στην κάθετη άρνησή τους σε κάθε σενάριο που εμπλέκει τη συνεισφορά ιδιωτών επενδυτών σε οιανδήποτε λύση για την Ελλάδα.

Και μπορεί τη ρητορική κατά της επιλογής αυτής να την ξεκίνησε ο ίδιος ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ, που ξεκάθαρα δήλωσε πως ανησυχεί για την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος ή επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, την κλιμάκωσε όμως σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος ευθέως κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες πως επιμένουν στο θέμα “για πολιτικούς λόγους και όχι για οικονομικούς λόγους”!

Ο κύριος Σταρκ τονίζει πως η ΕΚΤ παραμένει κάθετα αντίθεση στην απαίτηση των Γερμανών (στο πλευρό των οποίων πάντως νωρίτερα μέσα στην ημέρα τάχθηκαν τόσο οι Ολλανδοί, όσο και οι Γάλλοι, με σχετικές δηλώσεις κορυφαίων υπουργών τους), να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας σ' ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κύριος Σταρκ μάλιστα δεν δίστασε να κάνει λόγο για “στείρες συζητήσεις” και επεσήμανε πως μια λύση τύπου Βιέννης ενδέχεται να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως default της Ελλάδας και να απειλήσει ευθέως με μετάσταση της κρίσης και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης συνολικά! Προς τούτο δε επικαλέστηκε και το πρωινό report της Fitch και της Moody's που τονίζουν πως ενδεχόμενο “πιστωτικό γεγονός” στην Ελλάδα θα επηρέαζε άμεσα την αξιολόγηση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας! Ιδιαίτερα σκληρή μάλιστα ήταν η στάση των αναλυτών των δύο οίκων απέναντι στη “γερμανική πρωτοβουλία” καθώς χαρακτηριστικά αναγράφουν στα report τους ότι “μια πραγματικά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών” είναι από δύσκολη έως απίθανη. Ο δε επικεφαλής αναλυτής της Moody's δηλώνει ανοικτά πως οποιαδήποτε ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας είναι επί της ουσίας εξαναγκαστική και θα εκληφθεί ως de facto χρεοκοπία!

Τέλος ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ διευκρίνισε πως αναλυτές, διαχειριστές κεφαλαίων (υπονοώντας για ίδιον συμφέρον) και μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την ΕΚΤ ως “κακή τράπεζα, με λάθος επιλογές”, λόγω της στάσης της να εμμένει σε πιο “καθαρές” λύσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος χρέους και επανέλαβε πως από την πλευρά της η ευρωτράπεζα οφείλει να καλύπτει από κάθε κίνδυνο το σύνολο του ευρωσυστήματος, εξ' ου και ενίσχυσε τις απαιτήσεις της για τις εγγυήσεις χρέους που λαμβάνει.

Συνεπώς, δηλώνει ο κύριος Σταρκ, “αν οι πολιτικοί κάνουν την επιλογή της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου με έναν τρόπο που θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική στάση πληρωμών, τότε η ΕΚΤ πρόκειται να εξαιρέσει τα ελληνικά ομόλογα από τους μηχανισμούς ρευστότητας” ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: