Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση ημιυπαίθριων

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, τα οποία χτίστηκαν μετά το 1983, ανεξάρτητα εάν είναι εντός η εκτός σχεδίου πόλεως. Βάσει της απόφασης, η οποία θα δημοσιευτεί προσεχώς, κρίνεται αντισυνταγματική και η νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών (πρόεδρος ο Μιχ. Βροντάκης και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Νικ. Ρόζος), έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά τον 1983, ανεξάρτητα αν αυτά (αυθαίρετα) είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως. Έκρινε επίσης η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι τα αυθαίρετα μετά το 1983, που άρχισε η εφαρμογή του Ν. 1337/1983, έπρεπε κανονικά να είχαν κατεδαφιστεί.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος, τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και την πολεοδομική νομοθεσία, έκριναν ότι η διατήρηση των νέας γενεάς αυθαίρετων (μετά το 1983) έχει ως συνέπεια την χειροτέρευση των όρων και συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, την νόθευση και ανατροπή των σχεδίων πόλεως. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η δημοσίευση της εν λόγω απόφασης συνδέεται άμεσα με τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Και αυτό, γιατί οι ημιυπαίθριοι χώροι εφόσον κτιστούν ή με οποιονδήποτε τρόπο μετατραπούν σε στεγασμένους χώρους (τζαμαρίες, ξυλοκατασκευές, κ.λπ.), αυτομάτως μετατρέπονται σε αυθαίρετα κτίσματα τα οποία σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: