Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Αρχίζει η μάχη για ασφαλιστικό και μισθούς


Αρχίζει η μάχη για ασφαλιστικό και μισθούς

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Με φόντο τις επισημάνσεις του ΣΕΒ για την ανάγκη λήψης σκληρών αλλά δίκαιων αποφάσεων «εδώ και τώρα», οι επείγουσες αλλά και οι μακροπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης των Tαμείων με βάση αναλογιστικές μελέτες τίθενται κατά προτεραιότητα την Τρίτη στη δεύτερη συνάντηση του διαλόγου της ηγεσίας του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης και των κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό.

Στην επιστολή - πρόσκληση που έστειλε η ηγεσία του υπουργείου στους εμπειρογνώμονες των κοινωνικών εταίρων οι οποίοι συμμετέχουν στην Eπιτροπή προειδοποιεί για τα οικονομικά αδιέξοδα που ήδη αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (όπως το IKA - ETAM και ο OAEE), προβλέπει ότι τα ταμειακά προβλήματα θα ενταθούν το πρώτο 6μηνο του 2010 και ότι το 2015 θα είναι αδύνατη η καταβολή 14 συντάξεων, αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Στην ίδια επιστολή ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος καλεί τους εταίρους να εξετάσουν τρόπους πάγιας χρηματοδότησης του συστήματος καθώς και να αναζητήσουν νέους πόρους .

Οι πόροι που προτείνει η ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρόταση της Συνομοσπονδίας για άντληση νέων πόρων χρηματοδότησης από :

  • την κερδοφορία των ΔΕΚΟ
  • τις αποκρατικοποιήσεις
  • την καθιέρωση έκτακτης επιβάρυνσης στα υψηλά εισοδήματα , στην ακίνητη περιουσία καθώς και ποσοστό επί των προστίμων και των εισπράξεων από τον ΟΠΑΠ, τα λαχεία και το Καζίνο.

Επιπλέον, σε θέση μάχης το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα βρεθεί η ΓΣΕΕ και εν όψει των διαπραγματεύσεων με το ΣΕΒ για την υπογραφή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η ΓΣΕΕ έχει προτείνει γενναιόδωρη αύξηση σε ευρώ (70 έως 80) για τους κατώτερους μισθούς ενώ δε θα επιμείνει σε αύξηση πάνω από το πληθωρισμό για τα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια του ιδιωτικού τομέα.

Κύκλοι του ΣΕΒ διαμήνυσαν ότι προτίθενται να προτείνουν αύξηση 1,5% έως 2% στις κατώτερες αμοιβές ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων που θα προβλέπουν μεγαλύτερες αυξήσεις από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε την Δευτέρα με εκπροσώπους του τύπου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η σκληρή πραγματικότητα υπαγορεύει σήμερα τους όρους της σε όλους μας, επιβάλλει τις δικές της «κόκκινες γραμμές». Πρώτο μας μέλημα είναι να πούμε όχι σε νέα λουκέτα, όχι σε απολύσεις. Η αμέσως επόμενη προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε την εποικοδομητική μας συνεισφορά στον κοινωνικό διάλογο και στις επιτροπές για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Και αμέσως μετά, να συγκεντρωθούμε στην προσπάθεια για να προσδώσουμε αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία μας. Αυτό άλλωστε ήταν και το πνεύμα της πρότασης του ΣΕΒ προς τη ΓΣΕΕ για κοινωνικό συμβόλαιο ενόψει των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουμε».

Ο ίδιος τόνισε ότι «απαιτούνται σκληρές αποφάσεις και δίκαια μέτρα. Η κοινωνία μας σήμερα είναι συνειδητοποιημένη και ώριμη να αποδεχθεί θυσίες –αρκεί να είναι κατανεμημένες σε όλους ανάλογα με τις πραγματικές –όχι μόνο τις δηλούμενες– δυνατότητές τους και να εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική».

Σε σχέση, δε, με το ασφαλιστικό ο κ. Δασκαλόπουλος, σχολιάζοντας ουσιαστικά την πρόταση της ΓΣΕΕ για την θέσπιση κοινωνικού πόρου, εκτίμησε ότι η εξεύρεση πόρων απλώς για να καλύπτουμε τα διογκούμενα ελλείμματα του συστήματος, οδηγεί πιο γρήγορα στη χρεοκοπία.

«Πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε τη μακρόχρονη βιωσιμότητα του συστήματος με τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται, εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και μείωση της σπατάλης, της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Μετά, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε χρηματοδοτικές ενέσεις αν αυτό απαιτείται μεταβατικά μέχρι την οριστική εξυγίανση. Πρώτα η εξυγίανση και μετά ο κουμπαράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: