Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ιθαγένεια σε μετανάστες 2ης γενιάς

"Ο μετανάστης δεν είναι εχθρός", δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του ν/σ για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς, που έχουν γεννηθεί ή φοιτήσει σε σχολεία της χώρας. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "εγκαινιάζουμε μία νέα μεταναστευτική πολιτική, με την οποία βάζουμε στόχο μία κοινωνία ασφάλειας, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς".

Αναφερόμενος στην αντίδραση των Ελλήνων στη μετανάστευση, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι "πολλοί είναι φυσικό να νιώθουν ανασφάλεια για το αύριο- οι μεγάλες αλλαγές μας αγγίζουν, ακόμα και την ταυτότητα μας. Ο φόβος όμως είναι κακός οδηγός".

Ο πρωθυπουργός επισήμανε- αναφερόμενος στους μετανάστες- ότι "αν η ανέχεια και ο πόλεμος τους στέρησαν την πρώτη τους πατρίδα, δεν δικαιούμαστε να τους το στερήσουμε και εμείς. Η χορήγηση της ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς είναι ένα στοίχημα που η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει". Υπογράμμισε ότι "όλα τα κόμματα συμφωνούν κατά βάση μαζί μας, παρά τις σποραδικές ακραίες φωνές".

"Οι μετανάστες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας, όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας, τόσο μπορεί να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της" πρόσθεσε, δίνοντας τα παραδείγματα "της ανισότητας, της αδήλωτης εργασία, της ανομίας και της απώλειας πόρων από το ασφαλιστικό σύστημα".

Συμπλήρωσε ότι "η δημιουργία προϋποθέσεων αρμονικής συμβίωσης αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο και για την ανασφάλεια".

Επί του θέματος παρέμβαση έκαναν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος εξειδίκευσε το νομοσχέδιο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παρουσιάζοντας τις δράσεις των Σωμάτων Ασφαλείας για το θέμα είπε ότι "η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι".

Τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου

Ο κ. Ιερώνυμος ανέπτυξε τις δράσεις της εκκλησίας ως προς τη φιλανθρωπία και τους αδύναμους της κοινωνίας. "Ένας άνθρωπος που πεινάει είναι έτοιμος να κάνει εγκληματικές πράξεις" είπε ο αρχιεπίσκοπος. Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε επίσης να βοηθηθεί η Εκκλησία με τα δεσμευμένα κτήματά της ώστε να δημιουργηθεί ένας φορέας "τα χρήματα του οποίου δεν θα γίνουν ούτε μετοχές της Εκκλησίας, ούτε θα πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά", αλλά θα γίνουν προνοιακές δομές.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι είναι πολλά τα ζητήματα προς συζήτηση με την Εκκλησία και κατέληξε λέγοντας "ελπίζω να είναι καρποφόρος ο εποικοδομητικός διάλογος που έχουμε αρχίσει".

Ο αρχιεπίσκοπος, κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να παραβρεθεί σε μία προσεχή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

"Είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόσαμε το καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων. (...) λάβαμε ειδική μέριμνα για τα παιδιά των μεταναστών, τα οποία μπορούν να υπαχθούν χωρίς διατυπώσεις στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος" ανέφερε ο υπεύθυνος Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ Χρ. Ζώης.

"Αυτή την υπεύθυνη πολιτική έρχεται τώρα ν’ αποδομήσει η κυβέρνηση με επιπόλαιες εξαγγελίες (...) παραγνωρίζοντας ότι η απόκτηση της ιθαγένειας μιας χώρας δεν είναι ένας ακόμη τρόπος διασφάλισης απρόσκοπτης διαμονής, εργασίας και πρόσβασης στις υπηρεσίες της χώρας αυτής. Είναι η ύψιστη μορφή σύνδεσης και ενσωμάτωσης σ’ αυτήν" προσέθεσε.

"Η τακτική του καρότου για μια μικρή κατηγορία μεταναστών και του μαστιγίου για την πλειοψηφία θριάμβευσε στα κυβερνητικά μέτρα για τους μετανάστες" αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, το οποίο τονίζει ότι από τις εξαγγελίες δεν θα ωφεληθούν, ούτε τα μισά παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, καθώς μπαίνει ως προϋπόθεση η 5ετής νόμιμη διαμονή των γονέων.

"Τόσο η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών όσο και η αναγνώριση δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μετανάστες αποτελούν αναγκαία βήματα" αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τονίζεται ωστόσο ότι "μία τέτοια πολιτική δεν μπορεί να περιλαμβάνει λογικές φιλανθρωπίας, ούτε να αντιλαμβάνεται τα δεινά χιλιάδων ανθρώπων αποκλειστικά ως μοχλό ανάπτυξης της «πολιτισμένης» Δύσης".

Στόχος η μείωση των τροχαίων κατά 40% μέχρι το 2015

"Η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνικό θέμα, πρώτα-πρώτα γιατί αφορά την ίδια την ζωή, ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις στη ζωή της χώρας από τα τροχαία δυστυχήματα είναι τρομακτικές" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση. Ο κ. Παπανδρέου έθεσε ως στόχο της κυβερνητικής πολιτικής την μείωση των τροχαίων κατά 40% ως το 2015, και έκανε λόγο για 15. 000 θύματα ετησίως .

Ο υπουργός Μεταφορών, Δικτύων και Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας ανέφερε ότι τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες μεταξύ 18 και 39 ετών, τονίζοντας ότι πέραν του τραγικού γεγονότος της απώλειας ζωών, η Ελλάδα επιβαρύνεται με 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα τροχαία. Ο υπουργός ανακοίνωσε σημαντικές πρωτοβουλίες και βασικές αλλαγές με στόχο την οδική ασφάλεια.

Παράταση του "ΘΗΣΕΑ" για έναν χρόνο ακόμη

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ακόμη την παράταση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ (για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) για 1 χρόνο έως της 31/12/2010. "Η παράταση αυτή είναι επιβεβλημένη λόγω της μη έγκαιρης υλοποίησης του προγράμματος και της ανάγκης να υλοποιηθούν οι σχετικές δράσεις κατά την επόμενη χρονιά" αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: