Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Μελετάται νέος φόρος για το Ασφαλιστικό

Το "τέλος στις εθελούσιες εξόδους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ισχυρά αντικίνητρα", προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι "το σύστημα δεν αντέχει πλέον 42χρονους συνταξιούχους". Προτείνει ακόμα την καθιέρωση ειδικού φόρου για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής διαλόγου για το Ασφαλιστικό, τόνισε ότι "πρέπει να διαμορφωθούν θεσμοί που να αποκλείουν τις καταστροφικές πελατειακές παρεμβάσεις, όπως λ.χ. οι εθελούσιες έξοδοι για τους εργαζομένους των φορέων και των οργανισμών κάθε μορφής του δημοσίου, ή και του ιδιωτικού τομέα".

"Αν και αυτά δεν είναι αρκετά, η μόνη διέξοδος θα είναι η καταφυγή στο θεσμό των ανεξάρτητων Αρχών, που θα μπορέσουν, όμως, να παίξουν το ρόλο τους, μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος και με την πρόσθεση και μιας ακόμη έκτακτης μορφής ανεξάρτητης αρχής στις υπάρχουσες πέντε", είπε.

Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε τις προτάσεις του για νέους πόρους χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού, όπως η επίταση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων, η θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών, τα αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση και η αλλαγή του τρόπου καταβολής των εισφορών.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου βρίσκεται η μείωση της αδήλωτης εργασίας, μέσω των ελέγχων και της διευκόλυνσης της μετατροπής της αδήλωτης εργασίας σε δηλωμένη.

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε την ένταξη στο σύστημα άνω των 100.000 μεταναστών. Το μέτρο θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου για τις εργασιακές σχέσεις και τη διαδοχική ασφάλιση.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: