Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Υποβάθμισε την Ελλάδα και η Moody΄s


Υποβάθμισε την Ελλάδα και η Moody΄s

Την εορταστική περίοδο περίμενε η Moody’s για να προχωρήσει στην αναμενόμενη υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας μας, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες παρακολούθησης με διάθεση για αρνητική αξιολόγηση.

Φαίνεται πάντως πως το …μπλα μπλα των αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου οικονομικών και οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν καθ ΄όλο το διάστημα της παραμονής των ειδικών της Moody’s στην Αθήνα έφεραν ένα αποτέλεσμα, καθώς ο οίκος έριξε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα, από Α1 σε Α2, ενώ είχε το περιθώρια να προχωρήσει σε μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Η Moody΄s Investors Service παράλληλα δίνει αρνητικό outlook, ολοκληρώνοντας την αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2009.

Η υποβάθμιση δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας που παραμένουν “Αaa”, επισημαίνει στην έκθεσή του ο οίκος.

"Η νέα διαβάθμιση Α2 ισορροπεί αφενός τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που προκύπτουν από την πολύ περιορισμένη ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αφετέρου τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους πτώχευσης του κράτους”, σχολιάζει η Sarah Carlson, επικεφαλής αναλύτρια της Moody΄s για την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι η Moody΄s σημειώνει ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της χώρας έχουν μόνο μερικώς αντισταθμιστεί από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ακολουθήσει.

Πιο …ψύχραιμη είναι για την ώρα η αντίδραση του ευρώ, το οποίο ωστόσο έχει σημαντικά υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς βρίσκεται στα 1,4330 δολάρια.

Η υποβάθμιση επιδρά θετικά και στην αγορά ομολόγων, με αποκλιμάκωση του spread. Λίγο μετά τις 11.00 διαμορφώνονται στις 251 μονάδες βάσης, ενώ τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποβάθμιση από την Moody΄s τα spreads βρίσκονταν στις 275 μονάδες, από τις 283 μονάδες βάσης που ήταν χθες. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires η υποβάθμιση της Moody΄s κατά μια βαθμίδα οδηγεί στον περιορισμό των spreads, καθώς η αγορά περίμενε μια μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών

Σε σχέση με τη σημερινή ανακοίνωση του Οίκου Moody’ s, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα. Στη σχετική ανακοίνωση αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: