Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΣΟΚ ΜΕ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ MOODY'S


Νεο σοκ για την Ελληνική Οικονομία πριν από λίγο. Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε "Α2" από "Α1" προχώρησε η Moody΄s Investors Service. Παράλληλα ο διεθνής Οικονομικός οίκος έδωσε αρνητικό outlook, ολοκληρώνοντας την... αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2009. "Η υποβάθμιση δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας που παραμένουν “Αaa”, επισημαίνει στην έκθεσή του ο οίκος.
"Η νέα διαβάθμιση Α2 ισορροπεί αφενός τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που προκύπτουν από την πολύ περιορισμένη ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αφετέρου τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους πτώχευσης του κράτους”, σχολιάζει η Sarah Carlson, επικεφαλής αναλύτρια της Moody΄s για την Ελλάδα.
Εξάλλου, η Moody΄s σημειώνει ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της χώρας έχουν μόνο μερικώς αντισταθμιστεί από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ακολουθήσει.
“Η Moody΄s θεωρεί εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει, βραχυπρόθεσμα, προβλήματα ρευστότητας/αναχρηματοδότησης εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάβει την ασυνήθιστη απόφαση να μην κάνει αποδεκτό το κρατικό χρέος μέλους της Ευρωζώνης ως εγγύηση για πράξεις επαναγοράς- κίνδυνος που διαφαίνεται αμυδρά”, σχολιάζει ο Arnaud Mares, αντιπρόεδρος της Moody΄s Sovereign Risk Group. Υπάρχουν άλλωστε και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης για ρευστότητα, αν και ο οίκος εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: