Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

"Μαϊμού" -νοσηλευτές στον ιδιωτικό χώρο

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία


Είδος… προς εξαφάνιση αποτελούν οι νοσηλευτές στα ελληνικά νοσοκομεία. Περισσότερες από 15.000 θέσεις νοσηλευτών είναι κενές στο ΕΣΥ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα της υγείας εντοπίζονται ολοένα πιο συχνά πλέον «μαϊμού»-νοσηλευτές. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), οι δείκτες στελέχωσης με νοσηλευτικό προσωπικό στο σύστημα υγείας της χώρας είναι τριτοκοσμικοί, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Είναι χαρακτηριστικό κατά τους εκπροσώπους της ΕΝΕ ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον «Ευαγγελισμό», κατά τη νυχτερινή βάρδια η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής προς 50 και πλέον ασθενείς. Η ίδια «επικίνδυνη» αναλογία απαντάται και στις περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου τρεις νοσηλευτές μπορεί να λειτουργούν περισσότερα από δέκα κρεβάτια.

«Η διεθνώς αποδεκτή αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς πρέπει να είναι ένας προς 3,4 συνολικά. Στη χώρα μας, τρεις και τέσσερις νοσηλευτές λειτουργούν μια ΜΕΘ με 13 και 14 κρεβάτια. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, κακή ποιότητα φροντίδας, πολλές φορές ανήκεστες βλάβες και απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» τόνισε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο κ. Δημήτρης Σκουτέλης, πρόεδρος της ΕΝΕ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΝΕ, η κατάσταση επιβαρύνεται από μία σειρά νοσηρών αλλά «ανθεκτικών» φαινομένων που καταγράφονται στον χώρο της υγείας. «Οι οργανισμοί των νοσοκομείων, είναι απαρχαιωμένοι (από το 1990 ή και παλαιότεροι). Αν επικαιροποιηθούν, θα φανεί μια χαώδης κατάσταση, με περισσότερες από 15.000 κενές θέσεις νοσηλευτών και άλλες τόσες βοηθών νοσηλευτών» ανέφερε ο κ. Αριστείδης Δάγλας, γενικός γραμματέας της Ένωσης, προσθέτοντας μάλιστα ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στη χώρα μας υπάρχουν 6.000 άνεργοι νοσηλευτές.

Ζητούν ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Οι συνθήκες άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος έτσι όπως διαμορφώνονται στα ελληνικά νοσοκομεία σε συνδυασμό με τον συνεχώς μειούμενο αριθμό νοσηλευτών προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στους επαγγελματίες του κλάδου. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι πολλοί νοσηλευτές υποχρεώνονται (χωρίς να είναι αντικείμενο της εργασίας τους ) να διαλύουν κυτταροστατικά φάρμακα σε ακατάλληλους χώρους γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά την υγεία τους.

Η έλλειψη ειδικών χώρων – σημείωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΝΕ– βάζει σε κίνδυνο και την υγεία των ανύποπτων παρευρισκομένων, επισκεπτών, συνοδών των ασθενών κα., από τις τοξικότατες παρενέργειες λόγω της εισπνοής των αναθυμιάσεων. Με βάση τα δεδομένα αυτά, το προεδρείο της ΕΝΕ εκτιμά ότι «επιβάλλεται να ενταχθεί ο κλάδος των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

Μάλιστα, αρκετοί νοσηλευτές αναφέρουν ότι έχουν υποστεί συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, από δερματικά εγκαύματα και οφθαλμολογικά προβλήματα μέχρι καρκινογένεση. Τα προβλήματα αυτά, όμως, δεν καταγράφονται, καθώς δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας, αν και η παρουσία τους είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 88 /1999. Μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως το «Ιπποκράτειο», ο «Ευαγγελισμός» και το Κρατικό της Αθήνας παρανομούν, σύμφωνα με την ΕΝΕ, καθώς δεν διαθέτουν γιατρό εργασίας.

«Μαϊμού»- νοσηλευτές

«Το νοσηλευτικό επάγγελμα υφίσταται αντιποίηση από κάθε είδους επιτήδειους που δεν ελέγχονται από πουθενά επαρκώς, όπως ανεκπαίδευτες αποκλειστικές, αλλοδαπές με παράνομες άδειες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών» ανέφερε ο κ. Σκουτέλης. Σύμφωνα με καταγγελίες που δέχεται η Ένωση, ιδιωτικά κέντρα όπως μονάδες αιμοκάθαρσης, θεραπευτήρια, γηροκομεία, λειτουργούν με «μαϊμού» νοσηλευτές. Αρκεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος μόνον ενός νοσηλευτή για να λειτουργήσει ένας τέτοιος χώρος ως χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας και οι λοιποί εργαζόμενοι συνήθως είναι άσχετοι με το αντικείμενο της νοσηλευτικής εργασίας.
Στοιχεία σχετικά με αυτό έχουν παραπεμφθεί στις εισαγγελικές αρχές.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: