Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Στη «δύσκολη» ιθαγένεια κατέληξε ο Ραγκούσης

Παρουσιάστηκε το προσχέδιο νόμου

Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρουσίασε στο υπουργείο το προσχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα αφορά στην ιθαγένεια ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων. Μετά τη δημόσια διαβούλευση και αφού ενσωματώθηκαν οι προτάσεις πολιτών, φορέων και κομμάτων το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει:

α) την απαίτηση να έχουν συμπληρώσει και οι δύο γονείς 5ετή νόμιμη διαμονή πριν πάρει το παιδί τους την ελληνική ιθαγένεια.

β) την προϋπόθεση της επιτυχούς παρακολούθησης κατά τη διάρκεια των 6 ετών σε ελληνικό σχολείο

γ) ότι ο όρος ότι η αδυναμία διαπίστωσης της ιθαγένειας δεν θα πρέπει να οφείλεται στην άρνηση γονέα να συνεργαστεί

δ) ότι για όσους μεταναστεύσουν νόμιμα στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση του νόμου θα ορίζονται ως προϋποθέσεις η 7ετής συνολικά νόμιμη διαμονή στη χώρα και η κατοχή άδειας «επί μακρόν διαμένοντος», προκειμένου να μπορέσουν να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, ενώ η διοίκηση θα έχει προθεσμία ενός (1) έτους να απαντήσει, ώστε το όλο σύστημα που καθιερώνεται να είναι πρακτικά, σε μεγάλο βαθμό, αυτό που ισχύει σήμερα στη Γερμανία.

ε) τη δυνατότητα πραγματοποίησης ειδικών τεστ Γλώσσας, Πολιτικής Αγωγής, Ιστορίας κ.α. από την Επιτροπή πολιτογράφησης, όπως αυτά θα οριστούν από τα συναρμόδια υπουργεία

στ) ως κώλυμα για να μην δοθεί η ιθαγένεια το να συντρέχει λόγος δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας.

ζ) δευτεροβάθμιο έλεγχο επί της διαδικασίας πολιτογράφησης από το Συμβούλιο Ιθαγένειας, στο οποίο θα προεδρεύει πλέον επίτιμο μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας.


Τέλος ο Γιάννης Ραγκούσης έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ανώτατο ποσοστό τον αλλοδαπών που μπορούν να κάνουν αίτηση και να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές του 2010, αντιστοιχεί στο 0,65% του συνολικού πληθυσμού.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: