Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Πρεμιέρα τρόικας με σήματα... Μορς...



Υπό την...«μπαγκέτα» του νέου προσώπου της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), του γερμανού κ. Ματίας Μορς, άρχισε το πρωί της Τρίτης ο έλεγχος του τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα. Τα στελέχη των τριών αποστολών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) θα... συναντηθούν με ανώτερους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών (για ζητήματα Προϋπολογισμού και ΔΕΚΟ) ενώ έτερο κλιμάκιο θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο ίδιος ο κ. Μορς, ο οποίος είναι ειδικός σε φορολογικά θέματα, αντικατέστησε ήδη ως επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Σερβάς Ντερούζ και θα έλθει στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα μαζί με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Αθήνα για την κατάρτιση της έκθεσης του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία. Τα στελέχη του ΟΟΣΑ θα εξετάσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2010, την πρόοδο του Προϋπολογισμού του 2011 αλλά και θέματα σχετικά με την υλοποίηση του Μνημονίου.

Σημεία-«κλειδιά»

Οσον αφορά την κρίσιμη αξιολόγηση της τρόικας, ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία - «κλειδιά» :

1. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής

2. Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

3. Στην χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Πρόθεση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι να «περάσει» από το υπουργικό Συμβούλιο η εξειδίκευση όλων των μέτρων ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της τρόικας, πριν δηλαδή την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Πρόκειται άλλωστε για ένα άνευ προηγουμένου «τριπλό πακέτο» μέτρων:

- Καταρχάς θα συζητηθούν τα μέτρα άνω των 4,5 δισ. ευρώ που κρίνονται πλέον απαραίτητα για να μην πέσει έξω ο Προϋπολογισμός του 2011. Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και τις εκτιμήσεις για νέες απώλειες λόγω ύφεσης και ανεργίας, αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος του αναγκαίου πακέτου πρόσθετων μέτρων για εφέτος τουλάχιστον στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν το Πάσχα.

- Δεύτερον, η κυβέρνηση θα μπει σε λεπτομερείς για τα μέτρα 23 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

- Τρίτον, θα εξειδικευτούν οι προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

Τα αγκάθια

Τα «αγκάθια» στο δρόμο προς την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ αφορούν υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ελλάδα και θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί:

- Η τρόικα θα συζητήσει με το υπουργείο Εργασίας για το θέμα των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, και από τις οποίες εξαρτάται η μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και δεν αντέχουν τη συνέχιση των υφιστάμενων παροχών. Εντός του Μάιου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες σε τρία μεγάλα ταμεία μεταξύ των οποίων είναι και το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), ενώ η τελική προθεσμία που έχει τεθεί εκπνέει στο τέλος του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα ότι τα μέτρα για τα επικουρικά ταμεία θα οριστικοποιηθούν εντός του φθινοπώρου και θα ισχύσουν από την 1-1-2012

- Δεύτερο σημείο τριβής είναι η καθυστέρηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η μηχανογράφηση των νοσοκομείων.

- Πηγές της τρόικας εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες και για την πορεία υλοποίησης του νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και επισημαίνουν ότι στην πράξη δεν ανοίγουν όλα τα επαγγέλματα.

- Τέλος η τρόικα σημειώνει ότι δεν έχει προχωρήσει το σχέδιο για το άνοιγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
BHMA


Δεν υπάρχουν σχόλια: