Φόβοι για τις επιπτώσεις
- Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους, αλλά θα επιλέξει πιο ήπιες μεθόδους δανειακής ελάφρυνσης, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, εκτιμούν οι αναλυτές (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Στροφή 180 μοιρών φαίνεται πως κάνουν οι ειδικοί περί των αναδιαρθρώσεων αναλυτές του αγγλοσαξωνικού τύπου και των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, οι οποίοι σταθμίζοντας τα κόστη και τα οφέλη ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αποφαίνονται ότι επί του παρόντος κάθε απόπειρα αναδιάρθρωσης ισοδυναμεί με άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας.Είναι χαρακτηριστικό το συμπέρασμα εκτενούς ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg: «Οι επενδυτές που προεξοφλούν χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως πρέπει να περιμένουν έως το 2012».
Για την ακρίβεια, οι ειδικοί εξακολουθούν να θεωρούν αναπόφευκτη την ελληνική χρεοκοπία. Ωστόσο, θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει τους προσεχείς έξι έως 12 μήνες από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να ξεχάσουν μέρος των απαιτήσεών τους, για δύο λόγους, όπως εξηγεί ο Παβάν Βαντβά, επικεφαλής αναλυτής της JPMorgan Chase στο Λονδίνο:
Πρώτον, για να μην προκληθεί ανήκεστος βλάβη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα -είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ελληνικού χρέους των 330 δισ. ευρώ, πάνω από το 60% όπως εκτιμούν πολλοί, κατέχουν οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες.
Δεύτερον, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης.
Σύμφωνα άλλωστε με αναλυτές της Deutsche Bank και της Rabobank International, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους, αλλά θα επιλέξει πιο ήπιες μεθόδους δανειακής ελάφρυνσης, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μια στρατηγική με την οποία ο υπόχρεος μειώνει τις οφειλόμενες δόσεις και κερδίζει χρόνο.
Ωστόσο, «ουδεμία επιλογή, συμπεριλαμβανομένης της επιμήκυνσης, στερείται κόστους», όπως σημειώνει ο Βαντβά της JPMorgan. «Το κόστος της αναδιάρθρωσης ουδείς μπορεί να το αποτιμήσει και μπορεί να είναι τεράστιο συγκρινόμενο με το κόστος της χορήγησης περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα», τονίζει στο Bloomberg.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εκτιμά ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες κατείχαν στα τέλη του 2010 ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 91 δισ. δολαρίων και υπενθυμίζει ότι τα πενταετή ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης διαπραγματεύονται κοντά στο 55% της ονομαστικής αξίας τους.
Το Bloomberg αναφέρει επίσης ότι η Standard & Poor's έχει εκτιμήσει ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ίσως αναγκαστούν να διαγράψουν έως και το 70% του ελληνικού χρέους που κατέχουν.
Πρόκειται για αναφορές που προκαλούν αίσθηση, δεδομένου ότι είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι η έκθεση των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών στην ελληνική αγορά ομολόγων έχει μειωθεί περίπου στο ένα δέκατο του ποσού που, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ήταν στα τέλη του 2010.
Εναλλακτικός δανεισμός
«Η αναδιάρθρωση θα ξεκινήσει σαν ελληνική κωμωδία και να καταλήξει σαν ελληνική τραγωδία», εκτιμά ο Στιούαρτ Τόμσον της Ignis Asset Management. Και ο Γενς Μπάστιαν, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πιστεύει ότι οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν μια ελληνικού τύπου ευρωπαϊκή τραγωδία.
«Είναι πρόωρο και επικίνδυνο να προκρίνεται η αναδιάρθρωση ως η μοναδική βιώσιμη και εφικτή επιλογή για την Ελλάδα. Προτού ανοίξει κανείς το κουτί της Πανδώρας και προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες και για την πιθανή μετάδοση της κρίσης εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς και σε άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάστιαν.
Ο καθηγητής της Οξφόρδης υπενθύμισε ανάλυση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία ένα τραπεζικό σοκ θα εκτίνασσε το ελληνικό χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ.
Υπενθύμισε επίσης ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν παραδεχθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγώσει τις πιστώσεις, ότι βρίσκονται ήδη έξω από τις αγορές και ότι απειλούν με εμβάθυνση την ελληνική κρίση.
Για να αποφύγουν το χειρότερο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν άλλους τρόπους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους προτού καταφύγουν στην αναδιάρθρωσή του, εκτιμά ο Γενς Μπάστιαν.
Στους εναλλακτικούς τρόπους περιλαμβάνεται «ο δανεισμός από το EFSF ή η αγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου