Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ζημιές και οφέλη της ΝΔ από τον (πιθανό) ανασχηματισμό

newpost.gr
Ζημιές και οφέλη της ΝΔ από τον (πιθανό) ανασχηματισμό
Σενάρια επί σεναρίων εξετάζουν στη Συγγρού αναζητώντας το μέγιστο δυνατό όφελος που θα αποκομίσουν από το ενδεχόμενο ανασχηματισμού που δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι φημολογίες περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα έχουν πυροδοτήσει έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο αρχηγείο της ΝΔ, με τους επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά να προετοιμάζονται για οποιαδήποτε εξέλιξη.


Στην κατεύθυνση αυτή και υπό την προϋπόθεση ότι ο ανασχηματισμός θα συμπεριλάβει διαφοροποιήσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης –διαφορετικά, δεν έχει και λόγο ύπαρξης- η στενή ομάδα των συνεργατών του Προέδρου της ΝΔ εξετάζει τα εξής:

Σενάριο 1ο: Ο ανασχηματισμός συμπίπτει με τις ανακοινώσεις για το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ («Ζάππειο ΙΙ»).

ΥΠΕΡ: Διευκολύνεται η προώθηση του «Ζαππείου ΙΙ» με τους νέους υπουργούς να χρειάζεται να τοποθετούνται και επί των «γαλάζιων» προτάσεων, προωθώντας ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα της ΝΔ.

ΚΑΤΑ:
Αποδυναμώνει επικοινωνιακά την παρουσίαση της ΝΔ ισομοιράζοντας το ενδιαφέρον στα τηλεοπτικά παράθυρα, τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μεταξύ του «Ζαππείου ΙΙ» και των αλλαγών στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Σενάριο 2ο: Ο ανασχηματισμός επισπεύδεται με αφορμή τις διαπιστώσεις του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας και προηγείται του «Ζαππείου ΙΙ».

ΥΠΕΡ:
Στην πάγια στρατηγική της κατά μέτωπον επίθεσης της ΝΔ στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, θα προστεθεί επιπλέον ένα όπλο. Αυτό της ομολογίας αποτυχίας της πολιτικής, με τις γαλάζιες προτάσεις να έρχονται ως επιστέγασμα του «τι πρέπει να γίνει».

ΚΑΤΑ: Απομειώνεται, συγκριτικά με το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να ακολουθήσει του «Ζαππείου ΙΙ», το πολιτικό επιχείρημα του «εμείς τον φάγαμε» της ΝΔ για τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σενάριο 3ο: Ο ανασχηματισμός έπεται του «Ζαππείου ΙΙ».

ΥΠΕΡ: Η ΝΔ, όχι μόνο βλέπει το πρόγραμμα της να προωθείται εντατικά, αλλά πιστώνεται και το πολιτικό όφελος των κυβερνητικών αλλαγών, εκμεταλλευόμενη την προφανή πρωθυπουργική απόφαση για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, που ισοδυναμεί με δικαίωση της θέσης της με αποτυχία της πολιτικής Παπακωνσταντίνου.

ΚΑΤΑ: Επικοινωνιακά, η κυβέρνηση θα ωφεληθεί κάποιους πόντους, τους οποίους προφανώς θα αφαιρέσει από την ΝΔ, που θα δει το χρονικό ορίζοντα της συζήτησης των προτάσεών της για την οικονομία, να περιορίζεται δραστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: