Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Κύµα φυγής δηµοσίων υπαλλήλων εν μέσω φόβων για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Αναβρασμός στο Δημόσιο

Από το Ταµείο Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΠ∆Υ), εκκρεµεί η πληρωµή 37.000 αιτήσεων, για τις οποίες χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ
Από το Ταµείο Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΠ∆Υ), εκκρεµεί η πληρωµή 37.000 αιτήσεων, για τις οποίες χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Έτοιμοι να αποχωρήσουν είναι χιλιάδες δηµόσιοι υπάλληλοι, επιλέγοντας τη συνταξιοδότηση µπροστά στον φόβο να µειωθούν περαιτέρω οι αµοιβές τους (και η σύνταξή τους) µε το νέο ενιαίο µισθολόγιο και να µη λάβουν εφάπαξ αποζηµίωση καθώς και επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο κυβερνητικός στόχος αποχώρησης 200.000 δηµοσίων υπαλλήλων µέχρι το 2013 (από το 2009) παρουσιάζεται υπερβολικός, δεδοµένου ότι το 2010 αποχώρησαν 55.000 υπάλληλοι λόγω των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

Έκδηλη είναι η ανησυχία των ασφαλισµένων για το αν θα λάβουν εφάπαξ και αν θα υπάρξει νέα µείωση των αµοιβών τους.

«Οι εργαζόµενοι είναι σε θέση αποχώρησης ενόψει του τρίπτυχου νέο µισθολόγιο - εφάπαξ - επικουρικές συντάξεις», λέει ο Θανάσης Τσακανίκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Προσωπικού Οργανισµών Κοινωνικής Πολιτικής.

Όσον αφορά την καταβολή της εφάπαξ αποζηµίωσης, από το Ταµείο Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΠ∆Υ), εκκρεµεί η πληρωµή 37.000 αιτήσεων, για τις οποίες χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ. Αυτή την περίοδο καταβάλλονται εφάπαξ σε όσους είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του 2009.

Το ΤΠ∆Υ βουλιάζει στα ελλείµµατα, µε αποτέλεσµα το εφάπαξ να βρίσκεται στον «αέρα» και να υπάρχουν ουρές αναµονής χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων που περιµένουν µέχρι και πεντέµισι χρόνια.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσµευτεί ότι θα υπάρξει οικονοµική ενίσχυση του ΤΠ∆Υ, το οποίο καταβάλλει την εφάπαξ αποζηµίωση, αρχικά µε 200 εκατ. ευρώ για το 2011, ώστε να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις του 2009.

Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς ο αριθµός των δηµοσίων υπαλλήλων που αποχωρούν αυξάνεται συνεχώς.

Αλλά και στο ΤΕΑ∆Υ (επικουρικό ταμείο δηµοσίων υπαλλήλων) εκκρεµούν περίπου 40.000 αιτήσεις και ο µέσος χρόνος αναµονής είναι τα τέσσερα χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: