Τρίτη 3 Μαΐου 2011

«Καμπανάκι» από την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του έργου στην Κερατέα

Ορατή η προοπτική απώλειας των κονδυλίων


(Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση για την ορατή προοπτική απώλειας των κονδυλίων του έργου της Κερατέας κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ξεκαθαρίζει ότι τα χρήματα έχουν δοθεί μόνο για το συγκεκριμένο έργο στη συγκεκριμένη περιοχή της Κερατέας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και φορείς της Κερατέας θα συναντηθούν ξανά αύριο, Τετάρτη, προκειμένου ο Δήμος Λαυρεωτικής να καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση, τεκμηριωμένη ως προς το κόστος και τα περιβαλλοντικά οφέλη.

Σύµφωνα µε επιστολή που εστάλη στις 27 Απριλίου µε αποδέκτες τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, η Κομισιόν διατυπώνει την ανησυχία της για τις εξελίξεις και επισηµαίνει ότι «οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να επιβεβαιώσουν εάν θα αποσύρουν το συνολικό πρόγραµµα» για το έργο κατασκευής ΧΥΤΑ στην Κερατέα, κάτι το οποίο σύµφωνα µε την επιστολή «θα οδηγήσει σε οριστική απώλεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση της χρηµατοδότησης που προβλεπόταν για την περίοδο 2000-2006 από το Ταµείο Συνοχής, ή αν θα προχωρήσουν στον σχεδιασµό».

Όπως γίνεται αντιληπτό από την επιστολή της Κοµισιόν, η οποία έφθασε στην κυβέρνηση πριν από τη συνάντηση της Τίνας Μπιρµπίλη µε τους κατοίκους της Κερατέας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιήθηκε µετά την αποχώρηση της αστυνοµίας από την περιοχή, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

«Όπως πληροφορηθήκαµε, προσφάτως, οι αστυνοµικές δυνάµεις αποσύρθηκαν. Εάν αυτή η κατάσταση οδηγήσει σε αναστολή των εργασιών, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει την επέκταση του προγράµµατος, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν µπορεί να συνεχιστεί πέραν της 31ης ∆εκεµβρίου του 2011», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυµίζεται ότι τα 12,6 δισ. ευρώ για την κατασκευή του έργου στην Κερατέα θα έπρεπε να είχαν απορροφηθεί έως το τέλος του 2010. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασιζόµενη – όπως επισηµαίνει και στην επιστολή – στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι έχει αρχίσει η κατασκευή του έργου, είχε εγκρίνει την παράταση της χρηµατοδότησης ώς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Η ευρωπαϊκή επιστολή πάντως έχει θορυβήσει την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν αλλάζουµε οτιδήποτε ως προς το έργο, γιατί έχουµε χρήµατα από την ΕΕ που διαφορετικά θα χαθούν και εµείς δεν πρόκειται να τα αφήσουµε να χαθούν. Οτιδήποτε αφορά τη βελτίωση του σχεδιασµού το συζητάµε, αλλά στα κυρίαρχα ζητήµατα είναι σαφές ότι εµµένουµε» τόνισε.

Αντιδράσεων συνέχεια

Εν τω μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο Βιοτεχνικό Πάρκο-ΒΙΟΠΑ Κερατέας, έχοντας απέναντί τους τον δήμαρχο Λαυρεωτικής και κατοίκους που δήλωναν ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι η μοναδική λύση και δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα έργο στην περιοχή του Οβριοκάστρου.

«Θα τις πουλήσουμε τις εκτάσεις εάν γίνει εδώ μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων» ξεσπούν αρκετοί επιχειρηματίες

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ανέφεραν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν τυχόν αποζημιώσεις, αλλά εμφανίζονταν κατηγορηματικοί πως θα υπάρξουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να διαφυλαχθούν οι επιχειρήσεις.

«Στόχος να δηµιουργήσουµε µία σύγχρονη και πρότυπη µονάδα επεξεργασίας που δεν θα δηµιουργεί προβλήµατα», σηµείωσε ο δήµαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής, ενώ το µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ιωάννης Αργύρης πρόσθεσε: «Η χωροθέτηση της µονάδας επεξεργασίας µέσα στο ΒΙΟΠΑ είναι πολύ καλή πρόταση. Όπου και να πας στην Ευρώπη υπάρχουν σύγχρονες µονάδες. Ή θα προχωρήσουµε σε µία σύγχρονη, αποδεκτή λύση ή θα παραµείνει το αδιέξοδο».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: