Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Βενιζέλος και Νταλάρα στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Παπαδήμου - αρχηγών



Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έφτασαν την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα.

Η σύσκεψη είχε ξεκινήσει νωρίτερα το απόγευμα, λίγο μετά τις 6, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα των κρίσιμων διαβουλεύσεων που είχε τις τελευταίες ώρες με τον εκπρόσωπο των δανειστών της χώρας. Και μόνο το γεγονός πως μετά από κάποια ώρα εκλήθησαν στο Μαξίμου ο κύριος Νταλάρα και ο υπουργός Οικονομικών καταδεικνύει πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να έχουν μια πλήρη εικόνα των τεκταινόμενων από … πρώτο χέρι.

Ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) τον οποίο και ενημέρωσε – όπως και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη – για την μέχρι εκείνη την ώρα πορεία των διαπραγματεύσεων που έχει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των ξένων τραπεζών για το κούρεμα του χρέους.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ που θέλει προ των πυλών τη σχετική συμφωνία.

Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το protothema.gr, ο κ. Παπαδήμος είχε ενημερωθεί για τα αιτήματα των δανειστών στη διάρκεια επαφών που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Πρόεοδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Η Τρόικα δεν θέλει απλά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, θέλει τη δέσμευση όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Και για τώρα και για μετά.

Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η ιδέα που έχει πέσει στο Μέγαρο Μαξίμου να πάνε όλοι οι αρχηγοί στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Για να δείξουν την ενότητα του πολιτικού κόσμου και τη δέσμευσή του στις αποφάσεις που απαιτούνται. Μια προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσει η ΕΕ στη νέα δανειακή σύμβαση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Λουκάς Παπαδήμος είδε χθες το Γιώργο Παπανδρέου και το Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο πρωθυπουργός άκουσε τα «παράπονα» του Γιώργου Παπανδρέου για τη στάση της ΝΔ. «Συμπεριφέρεται ως αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, δεν πάει άλλο» του είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έμεινε στις πάγιες θέσεις του για παράταση του βίου της κυβέρνησης.

Το κρίσιμο ραντεβού είναι λοιπόν αυτό που πραγματοποιείται τώρα καθώς δεδομένου ότι η ΝΔ προηγείται και στις δημοσκοπήσεις, για τους ευρωπαίους η στάση της είναι κρίσιμη. «Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, που τόνιζαν πως στη σύσκεψη και των τριών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμου «θα ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους».

Θυμίζουμε εδώ ότι από χτες το protothema.gr είχε μεταδώσει ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική συμμετοχή των ομολογιούχων στη διαδικασία του "κουρέματος" του χρέους, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εθελοντικά μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI).

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Διαβάστε επίσης εδώ για την θετική πορεία των συνομιλιών για το "κούρεμα" που προεξοφλεί το ελληνικό χρηματιστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: