Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Για την Τρίτη αναβλήθηκε η ψήφιση 11 άρθρων του πολυνομοσχεδίου -σκούπα

Για την αποφυγή νέων συγκρούσεων


Έκκληση στον πατριωτισμό των βουλευτών για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
Έκκληση στον πατριωτισμό των βουλευτών για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Έντονη δυσφορία και αντιδράσεις προκάλεσε η προσθήκη μέχρι και την τελευταία στιγμή σειράς τροπολογιών στο πολυνομοσχέδιο -σκούπα για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αποτέλεσμα -και προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση μιας νέας κυβερνητικής κρίσης- ήταν η ψήφιση 11 άρθρων του να αναβληθεί για την Τρίτη, εκ των οποίων τα 10 θα ψηφισθούν με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ.

Κατόπιν τούτων, η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση 23 άρθρων του νομοσχεδίου και τριών τροπολογιών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε έκκληση στον πατριωτισμό των βουλευτών ζητώντας, τουλάχιστον από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, να υπερψηφίσουν τα άρθρα, σε μια προσπάθεια προβολής εικόνας εθνικής συνεννόησης και αποφασιστικότητας να απαλειφθούν νομοθετικά υπολείμματα, που δίνουν στους δανειστές της χώρας την αίσθηση στασιμότητας και αβουλίας.

Ως τέτοια νοούνταν τα εμπόδια στην άμεση πρόσβαση στην αγορά οδικών μεταφορών και στην συγκρότηση παραρτημάτων δικηγορικών εταιρειών ανά την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς -με προχθεσινή ωστόσο ρύθμιση ήρθησαν και οι «στενώς ερμηνευτέες» διατάξεις του ν. 3919/2011, που αναγνώριζαν την δυνατότητα θέσπισης κωλυμάτων στην απρόσκοπτη πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων.

Σήμερα, Πέμπτη, με προσθήκη στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου, θεσπίστηκε με μορφή νομοτεχνικής προσθήκης, η απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία, χωρίς άλλη υποχρέωση εκ μέρους των ενδιαφερομένων, πλην της ενημέρωσης των οικείων φαρμακευτικών συλλόγων του αρμοδίου περιφερειάρχη.

Με την ίδια προσθήκη δίνεται η δυνατότητα στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να αφαιρεί το βιβλιάριο συνταγογράφησης και από γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον προβαίνουν σε υπερσυνταγογραφήσεις ή τεχνητή ζήτηση φαρμάκων.

Ωστόσο, η εισαγωγή της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων προκάλεσε εντονότατες διαμαρτυρίες από τα κόμματα της Αριστεράς, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η υπερψήφιση του εδαφίου την Τρίτη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: