Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Στο Κρεμλίνο με τον Πούτιν ο Σαμαράς- Ακολουθούν Κίνα και Αμερική









Στο Κρεμλίνο με τον Πούτιν ο Σαμαράς- Ακολουθούν Κίνα και Αμερική
Επαναφέρει στην ατζέντα του τις επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό ο Αντώνης Σαμαράς, επιδιώκοντας να οικοδομήσει διακρατικές συνεργασίες για την επόμενη ημέρα και επιχειρώντας παράλληλα να διαμορφώσει μια νέα τάξη πραγμάτων για την Ελλάδα εν όψει της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται παγκοσμίως, σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Από τις 25 ως τις 27 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί την Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι προετοιμασίες για τη συνάντηση έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους, αλλά οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό πεδίο καθυστέρησαν την ολοκλήρωσή τους.

Τα τελευταία 24ωρα εντάθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές και τελικά η επίσκεψη «έκλεισε». Η συνάντηση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από ρωσικά επενδυτικά σχήματα για εκμετάλλευση ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και πολυεπίπεδες συνέργιες μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι, όπως από τα μέσα Δεκεμβρίου είχε γράψει το Newpost.gr, εν μέσω κατακλυσμιαίων εξελίξεων στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας στο άκρο της ευρωπαϊκής χερσονήσου αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ένας «άσσος στο μανίκι» τον οποίο ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ώστε να επανακαθοριστεί η θέση της Ελλάδας στη μεσογειακή λεκάνη.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η προ μηνός επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Ισραήλ, ενώ επιδιώκεται προγραμματισμός για μία σειρά επισκέψεων του Α. Σαμαρά στο εξωτερικό και σε στοχευμένου προορισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr, στα τέλη Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ ενώ δεν αποκλείεται ενδιαμέσως να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη σε χώρα ...αυξημένου εθνικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Στην Συγγρού πάντως έχου ήδη διερευνήσει το ενδεχόμενο επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της ΝΔ στις ΗΠΑ και την Κίνα. Έχουν ωστόσο μεταθέσει τον προγραμματισμό τους για μετά τι εκλογές, προσβλέποντας ο κ. Σαμαρά να μεταβεί κυρίως στον Λευκό Οίκο ως Πρωθυπουργός. Κάτι άλλωστε που προβλέπεται και από το σχετικό πρωτόκολλο καθώς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, εθιμοτυπικά, συναντάται μόνον με αρχηγούς κρατών.


Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: