Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

10 εκ.ευρώ για "σεφτέ" απο "μίζες" της Siemens σε εξοπλιστικά προγράμματα


Δύο υπεράκτιες εταιρείες με έδρα τη Λιβερία (Οnyx και Ρlexus) με δικαιούχους δύο πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται ως αποδέκτες και καταθέτες «μαύρου» χρήματος από τα ταμεία της Siemens ( Ηλίας Γεωργίου, Λ.Σνάιντερ ) συνδέουν το μεγάλο σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας με την υπόθεση εξοπλιστικών προμηθειών. Προμήθειες οι οποίες έχουν αποφέρει το αστρονομικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ σε πρόσωπα που είτε εμφανίζονται με την ιδιότητα του συμβούλου ή κρύβονται πίσω από την ανωνυμία «ορφανών» εμβασμάτων. Η υπόθεση απασχολεί ήδη την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, αφού ένα πρόσφατο έμβασμα από μια ελβετική εταιρεία έφθασε στη χώρα μας πριν από 15 ημέρες σε κεντρική τράπεζα της Κηφισιάς. Η υπάλληλος της τράπεζας σήμανε, ευτυχώς, συναγερμό όταν διαπίστωσε ότι οι παραλήπτες τού ύψους 800.000 ευρώ εμβάσματος ήταν πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο της Siemens. Και όμως! Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι μέρος των εμβασμάτων, που εμπλέκουν την εταιρεία των εξοπλιστικών (πρόκειται για την ελβετική Οerlikon), έγιναν αντικείμενο ανακριτικής διαδικασίας την οποία ξεκίνησαν οι ελβετικές Αρχές εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι τα ίδια πρόσωπα διακίνησαν τα τελευταία 15 χρόνια υπέρογκα ποσά, με τελικούς αποδέκτες και ανθρώπους στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας!

Πριν από δύο εβδομάδες έφθασε στην τράπεζα Citi Βank της Κηφισιάς έμβασμα 800.000 ευρώ με δικαιούχο κάποιον Λ. Σνάιντερ. Το έμβασμα προερχόταν από τη γερμανική εξοπλιστική εταιρεία Reihnmetall Αir Defence, η οποία έχει εξαγοράσει την ελβετική Οerlikon.

Το μοιραίο λάθος
Παρ΄ ότι η εταιρεία είναι παγκοσμίως γνωστή, όταν εμφανίστηκε ο Λ. Σνάιντερ να εισπράξει το ποσό, του ζητήθηκε αιτιολογία. Εκείνος έκανε το μοιραίο λάθος. Εμφάνισε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της εταιρείας όπου ήταν δικαιούχος (Οnyx) και της γερμανικής εταιρείας που έστελνε το έμβασμα.

Οι δύο εταιρείες, Οnyx Ιnvestment Corporation με έδρα την Αθήνα και Reheinmetall Αir Defence, φαίνεται να διακανονίζουν οριστικά τη μεταξύ τους οφειλή (3 Μαΐου 2010) με την υποχρέωση να δοθεί στην Οnyx το ποσό του 1 εκατ. ελβετικών φράγκων, με βάση τη σύμβαση παροχής συμβουλών από την υπεράκτια στην εξοπλιστική εταιρεία. Αποδεικνύεται ότι η αρχική σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών υπεγράφη στις 20 Δεκεμβρίου του 1996 και η συμφωνία διατηρήθηκε όλα τα προηγούμενα 14 χρόνια. Τότε υπεγράφη και η σύμβαση για τα εξοπλιστικά μεταξύ της Ελβετικής Οerlikon και του ελληνικού υπουργείου Αμυνας.

Το μοιραίο λάθος του εγγράφου που εμφάνισε ο γερμανός δικαιούχος της Οnyx ήταν ότι από το συμφωνητικό εμφανίζεται ο προηγούμενος δικαιούχος της υπεράκτιας εταιρείας κ. Ηλίας Γεωργίου, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens, κατηγορούμενος ότι έδινε «μαύρα» σε στελέχη του ΟΤΕ και σε άλλους και προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για την υπόθεση ως πριν από μερικούς μήνες (Σεπτέμβριος 2009). Στο έγγραφο του συμφωνητικού η υπεράκτια λιβεριανή εταιρεία και η ελληνική Οnyx εμφανίζονται ως δύο διαφορετικές και ο κ. Γεωργίου δηλώνει, για λογαριασμό της υπεράκτιας εταιρείας, ότι αναλαμβάνει προσωπικά να απαλλάξει τη γερμανική εταιρεία από «οποιαδήποτε υποχρέωση...». «Πρόκειται για τον κ. Siemens», είπαν με έκπληξη οι υπάλληλοι της τράπεζας και διαβίβασαν αμέσως την υπόθεση στην Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το όλο θέμα θα διαβιβαστεί στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής και στους ανακριτές κκ. Μ.Νικολακέα και Ι. Φιοράκη οι οποίοι διερευνούν παράλληλα την υπόθεση. Επιπλέον όσοι άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση, διαπίστωσαν ότι και ο ίδιος ο κ. Σνάιντερ εμφανίζεται ως δικαιούχος ιδρύματος στο Γιβραλτάρ να στέλνει το 2005 εμβάσματα στο πρώην στέλεχος του ΟΤΕ κ. Γ. Σκαρπέλη (επίσης κατηγορούμενος και προφυλακισμένος το φθινόπωρο), μέσω της τράπεζας ΗSΒC (αρ. λογ. 040-100091-130) στην Αθήνα.

Στην όλη υπόθεση όμως η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη. Η δημοσιογραφική έρευνα στα αρχεία της δικογραφίας αποδεικνύει ότι υπάρχουν εμβάσματα από τα «μαύρα» ταμεία και τους λογαριασμούς της Ελβετίας με αποστολέα τη γερμανική εξοπλιστική εταιρεία, τόσο προς την εταιρεία Ρlexus- επίσης με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας - όσο και προς τον ίδιο τον Λ. Σνάιντερ αλλά και τη σύζυγό του! Οι λογαριασμοί αυτοί ανήκουν στην υπεράκτια Ρlexus με έδρα τη Λιβερία και είναι, σύμφωνα και με δική του ομολογία, συμφερόντων, επίσης, του Ηλία Γεωργίου.

Παρόν και το παραδικαστικό
Και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι υπάρχει ελληνική εταιρεία, αλλά και άλλη υπεράκτια με έδρα τη Λιβερία, με την ίδια επωνυμία. Η εταιρεία είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο του παραδικαστικού, αφού εμφανιζόταν να καταθέτει χρήματα σε λογαριασμούς της πρώην ανακρίτριας του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου κυρίας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια.

Η σύμβαση της εταιρείας Οerlikon για παροχή συμβουλών το 1996 περιείχε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και την εταιρεία Ρlexus. Οι λογαριασμοί της ανοίχτηκαν με εντολή των ελληνικών ανακριτικών αρχών το 2009, όταν η εταιρεία εμφανίστηκε να δέχεται από τα «μαύρα» εμβάσματα της γερμανικής εταιρείας και τους λογαριασμούς της κυρίας Αντωνίας Μάρκου στην ελβετική τράπεζα UΒS. Μετά την κατάθεση της κυρίας Μάρκου στη Δικαιοσύνη, αποδείχτηκε ότι ο λογαριασμός της ανήκε επίσης στον Ηλία Γεωργίου.

Τι δεν έχει δει η ελληνική Δικαιοσύνη
Η έκπληξη έρχεται από τα μεταφρασμένα κείμενα των λογαριασμών: Αποδεικνύεται ότι στις 28.1.2003 φαίνεται να εντοπίζεται από τις ελβετικές Αρχές ότι είναι «ασυνήθιστη» η κατάθεση των 951.600 ελβετικών φράγκων από την εταιρεία Οerlikon στην υπεράκτια Ρlexus και σε λογαριασμό της (023000222275) στην ελβετική τράπεζα. Παρ΄ όλα αυτά κανένας έλληνας δικαστής δεν έχει ερευνήσει, ως σήμερα, ποια είναι η εταιρεία που πραγματοποιεί την ασυνήθιστη συναλλαγή!

* Στις 25.2.2004 κατατίθεται ένα ακόμη ποσό, ύψους 1.161.547 ελβετικών φράγκων, στον λογαριασμό της Ρlexus στη UΒS από την Οerlikon.

* Στις 16.3.2004 στέλνεται ποσό 192.000 ευρώ στον ίδιο τον Σνάιντερ στη γνωστή τράπεζα της Κηφισιάς. * Την 1η Ιουλίου 2004 ποσό 116.500 ευρώ στέλνεται στην κυρία Ιρένε Σνάιντερ (σύζυγο του Λ. Σνάιντερ) στην Τράπεζα ΗSΒC του Κολωνακίου. Οι ελληνικές ανακριτικές αρχές αλλά και η Εξεταστική Επιτροπή καλούνται τώρα να ξηλώσουν το πουλόβερ των «μαύρων» εταιρειών, των άνομων διαδρομών, των προμηθειών σε ελληνικά υπουργεία, αλλά και των τελικών αποδεκτών του «μαύρου» χρήματος ύψους εκατομμυρίων ευρώ, όπως φαίνεται. Για να εντοπίσουν όσα ίχνη έχουν - ακόμη- μείνει στα τραπεζικά αρχεία!

Γιάννα Παπαδάκου / ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: