Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ασφαλιστικό τεστ στην κυβέρνηση...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Κρίσιμο δεκαήμερο καθώς η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι «μια κορυφαία κυβερνητική επιλογή»...
Δεκαήμερος Γολγοθάς αρχίζει από αύριο για την κυβέρνηση, για την ψήφιση του ασφαλιστικού (και του εργασιακού) νομοσχεδίου και το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί θα μπορούσε να προοιωνίζεται ακόμη και επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.

Ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες είναι καθησυχαστικοί και διαβεβαιώνουν με ασυνήθιστη κατηγορηματικότητα ότι «τίποτε δεν θα...

γίνει» και πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συμπαγής στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πάντως, για να συμβεί αυτό, θα υπάρξει εντατική προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων που υπάρχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, η οποία μάλιστα ενδέχεται να συγκληθεί αυτή την εβδομάδα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις των βουλευτών και να εκτονωθεί κάπως η κατάσταση. Παράλληλα αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος για να υπάρξει μια ανάλογη συζήτηση, η οποία θα στοχεύει στο να αμβλύνει τις επίσης έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα επιχειρήσει να ανασυστήσει τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να καλυφθεί το κενό που επισημαίνεται από παντού, δηλαδή ότι για τις βαθιές αλλαγές που επιχειρούνται στις εργασιακές σχέσεις δεν υπήρξε κανενός είδους διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων. Τίποτε όμως δεν δείχνει ότι η προσπάθεια αυτή θα ευοδωθεί. Από το Τορόντο όπου βρισκόταν χθες για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σύνοδο της G-20, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος διεμήνυσε μέσω των «ΝΕΩΝ» ότι δεν προτίθεται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργού Εργασίας. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις του υπουργού μέσω διαρροών στις εφημερίδες. Δεν έχουμε να πούμε τίποτε με την κυβέρνηση. Οι θέσεις της είναι συγκεκριμένες και έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Τι διάλογο να κάνουμε όταν οι αποφάσεις έχουν ληφθεί;».

«Περιθώρια για βελτιώσεις»
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «υπάρχουν περιθώρια σημαντικών βελτιώσεων» ειδικά στο λεγόμενο εργασιακό, όπως συγκεκριμένα δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Οπως φαίνεται όμως δύσκολα θα καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι αύριο κατεβαίνουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατά των κυβερνητικών μέτρων.

Η πρεμιέρα της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και το ενδιαφέρον, όπως αναφέρεται, εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας στο γραφείο του υπουργού Εργασίας προκειμένου να ενημερωθούν βουλευτές που έχουν αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Λοβέρδος (παρουσία και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή) δέχθηκε σκληρή κριτική από τους βουλευτές Π. Κουρουμπλή (Αιτωλοακαρνανίας), Π. Κουκουλόπουλο (Κοζάνης), Μ. Τζελέπη (Σερρών), Μ. Τιμοσίδη (Καβάλας), Σ. Γιαννακά (Αιτωλοακαρνανίας) κ.ά., αλλά τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να προστατευθούν οι ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις.

Οι βουλευτές, από την πλευρά τους, τόνισαν σε γενικές γραμμές ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και άλλα πολλά, όπως ότι υπάρχει προφανής διάσταση ανάμεσα στις αρχές του Κινήματος και στην πολιτική που εφαρμόζεται.

«Θα περάσει»
Τι λέει για όλα αυτά η κυβέρνηση; Οτι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι κατ΄ εφαρμογήν του περιεχομένου του μνημονίου και πως κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτά τα μέτρα. Θεωρεί ότι «έχουν και οι βουλευτές το δίκιο τους να ανησυχούν για τα σκληρά μέτρα και τον αντίκτυπό τους. Αλλωστε τα βρίσκουν μπροστά τους καθημερινά στην επαφή τους με τους πολίτες». Πάντως, όσον αφορά το θέμα του τι θα γίνει κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες της επόμενης εβδομάδας- το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα και όπως υπολογίζεται τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προκαλούν συνεχώς ονομαστικές ψηφοφορίες προκειμένου να δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή- κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν την εκτίμηση ότι «το νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς απώλειες». Αλλες πηγές ωστόσο υπενθύμιζαν ότι η ίδια εκτίμηση είχε εκφραστεί και για την ψήφιση του μνημονίου, αλλά το ΠΑΣΟΚ είχε τρεις διαφοροποιήσεις βουλευτών που οδήγησαν τον Γ. Παπανδρέου στη διαγραφή τους. Ανεξαρτήτως του τι λέγεται δημοσίως, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για το τι θα συμβεί το επόμενο δεκαήμερο, αλλά δεν τίθεται- προς το παρόν τουλάχιστον- θέμα κομματικής πειθαρχίας. Εμμέσως πάντως, θα τονιστεί στους βουλευτές ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μια κορυφαία κυβερνητική επιλογή» και η μη ψήφισή της προφανώς συνεπάγεται εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι προβλέψιμες σε αυτή τη φάση. Το έργο αυτό, δηλαδή της «ενημέρωσης» των βουλευτών για την καθοριστικής σημασίας επιλογή τους κατά τις ψηφοφορίες της επόμενης εβδομάδας, θα αναλάβουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής και η διευθύντρια της Κ.Ο. Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Μέχρι στιγμής πάντως μόνο ένας βουλευτής, ο Π. Κουρουμπλής (όπως επανέλαβε και χθες στο Μega), έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της μη ψήφισης του νομοσχεδίου.

«Να συγκληθεί συνέδριο»
Να γίνει νέο συνέδριο προκειμένου το ΠΑΣΟΚ «να ματώσει, αλλά να δώσει ξανά όραμα και προοπτική σε εκείνους που το εμπιστεύτηκαν και το ακολούθησαν» ζήτησε χθες ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Το στέλεχος του Κινήματος μιλώντας σε εκδήλωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας σχολίασε πως «πρώτη φορά ακούγονται παράσιτα στην επικοινωνία της βάσης και της ηγεσίας του Κινήματος», καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και σχολίασε πως από δηλώσεις του τύπου «η οικονομία της χώρας μοιάζει με Τιτανικό» και «δεν υπάρχει σάλιο» καταλήξαμε στην πολιτική πεινάστε, φτωχύνετε γιατί χανόμαστε...

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» οι βουλευτές Απόστολος Κακλαμάνης και Βασίλης Οικονόμου (ανεξάρτητος), πρώην βουλευτές και περί τα 60 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: