Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλο φαγοπότι με προμήθειες αποκαλύπτει πόρισμα στη ΔΕΗ

Δεκαπέντε άτομα στον εισαγγελέα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Μεγάλο φαγοπότι είχε στηθεί την περίοδο 2003 - 2009 στη ∆ΕΗ, που πλήρωσε σε εργολάβους ποσά 4,2 εκατ. ευρώ για υλικά που σε τιµές αγοράς δεν κοστίζουν παρά 900.000 ευρώ. ∆ηλαδή τα 3,3 εκατ. ευρώ ήταν υπερτιµολογήσεις.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Παρασκευή, την περίοδο εκείνη η επιχείρηση κατέβαλλε για αγορές συστηµάτων ασφαλείας, όπως συναγερµοί, κλειστά κυκλώµατα παρακολούθησης, ασυρµάτους και µπαταρίες ποσά τουλάχιστον πέντε φορές πάνω από την πραγµατική τους αξία.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει πόρισµα εσωτερικής έρευνας που διεξήγαγε η ∆ΕΗ σχετικά µε 224 µικρές και µεγάλες εργολαβίες που έγιναν την εν λόγω περίοδο σε 21 κτήριά της στην Αττική.

Το πόρισµα παρουσιάστηκε στο διοικητικό συµβούλιο της επιχείρησης της Τρίτης και βάσει αυτού η διοίκηση στέλνει στον εισαγγελέα έξι στελέχη της και συνολικά εννέα εργολάβους, στους οποίους οι πρώτοι «µοίραζαν» έργα. Τα εν λόγω έργα πραγµατοποιήθηκαν κατά το διάστηµα 18/7/2003 - 29/5/2009.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εγκατάστασης το 2006 κλειστού συστήµατος τηλεόρασης σε κτήριο της ∆ΕΗ, έναντι ποσού 93.048 ευρώ, το οποίο ο πραγµατογνώµονας εκτιµά στο πόρισµα πως δεν κοστίζει παρά 17.175 ευρώ. Πληρώθηκε δηλαδή 5,4 φορές παραπάνω.

Σε άλλη περίπτωση, για υλικά αξίας 12.290 ευρώ η ∆ΕΗ κατέβαλλε 90.460 ευρώ, δηλαδή -όπως αναφέρει το πόρισµα- 7,36 φορές περισσότερα.

Η πραγµατική εικόνα είναι µάλιστα χειρότερη. Σύµφωνα µε το πόρισµα, «όπως αναφέρει στις εκθέσεις του ο πραγµατογνώµονας, κατά τον υπολογισµό του κόστους των έργων έχει λάβει υπόψη για τα χρησιµοποιηθέντα υλικά στα έργα τιµές τιµοκαταλόγου λιανικής (ενώ είναι γνωστό ότι οι εργολάβοι αγοράζουνσε τιµές χονδρικής). Εποµένως, η συνολική πραγµατική διαφορά είναι ακόµη µεγαλύτερη».

Η έρευνα έδειξε ότι το «µοίρασµα» των έργων γινόταν µέσω της κατάτµησήςτους, σε πολλά µικρότερα αξίας µερικών χιλιάδων ευρώ κάθε ένα, ώστε έτσι να ανατίθενται απευθείας σε συγκεκριµένους εργολάβους, χωρίς διαγωνισµούς. Μάλιστα, από το σύνολο των έργων τα 72 αξίας 3,3 εκατ. ευρώ λόγω του ύψους τους (άνω των 15.000 ευρώ έκαστο) είχαν θεωρηθεί από επτά διαφορετικούς ελεγκτές, αλλά µόνο σε µια περίπτωση έγινε παρατήρηση για κατάτµηση και µη επαρκή τεκµηρίωση!

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: