Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Σκληρό παζάρι με την Κυβέρνηση Στις 15.00 η συνέντευξη Τύπου της τρόικας


Στις 3.00 μ.μ. θα δοθεί τελικά η συνέντευξη Τύπου της τρόικας, μετά από τις ολοήμερες χθεσινές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης θα ανακοινωθούν τα πρώτα συμπεράσματα από τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας για την έγκρισης της 4ης δόσης του δανείου.

Η τρόικα αναμένεται να θέσει στην κυβέρνηση προθεσµία ώς τον Ιούνιο προκειµένου να υπάρξει πρακτική εφαρµογή του νέου νόµου για τις επιχειρησιακές συµβάσεις, διαφορετικά θα ζητήσει αναθεώρηση της ρύθµισης.

Η προθεσµία θα περιλαµβάνεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές, προκειµένου να εκταµιευθεί η τέταρτη δόση του δανείου, ύψους15 δισ. ευρώ. Το θέµα των εργασιακών συµβάσεων ήταν ένα από τα σηµεία τριβής στις διαπραγµατεύσεις µεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικ ας, καθώς η τελευταία κατέστησε σαφέςότι δεν θα δεχθεί να µείνει ο νόµος γράµµα κενό περιεχοµένου. Η τρόικα θέλει, µε άλλα λόγια, να δει να υπογράφονται επιχειρησιακές συµβάσεις χωρίς προβλήµατα, ώστε να υπάρξουν και τα προσδοκώµενα αποτελέσµατα στην οικονοµία.

Οι διαπραγματεύσεις χθες της τρόικας µε το επιτελείο του υπουργείου Οικονοµικών υπό τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήταν µαραθώνιες, προκειµένου να συµφωνηθεί το Μνηµόνιο νούµερο 4. Πάντως, αρµόδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι παρά τις δυσκολίες και τις µακρές διαπραγµατεύσεις που απαιτήθηκαν σε κάποια σηµεία, µε κυριότερο αυτό των εργασιακών συµβάσεων, δεν υπάρχει κίνδυνος να µην εγκριθεί η δόση.


Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου θεωρείται δεδομένη, ενώ το ζητούμενο είναι να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη νομοθετηθεί ή αρχίσει να υλοποιούνται। Οι ίδιοι επισημαίνουν, ταυτόχρονα, ότι «δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ».

.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: