Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Θύελλα για το «δεν θα πάρουµε νέα µέτρα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

Μιά ΦΡΆΣΗ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που συµπυκνώνεται στο «δεν είπα ποτέ πως δεν θα πάρουµε νέα µέτρα» ήταν αρκετή για να δηµιουργήσει χθες, ακόµη µία φορά, εκρηκτική ατµόσφαιρα σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονοµικών του ΠΑΣΟΚ που έγινε στη Βουλή. Αρχικώς η συγκεκριµένη αναφορά προκάλεσε παγωµάρα στους παριστάµενους βουλευτές και, αµέσως µετά, τις έντονες διαµαρτυρίες τους για την ακολουθούµενη οικονοµική πολιτική. «∆εν είπαµε ότι δεν θα πάρουµε νέα µέτρα, αλλά ότι αυτά δεν θα είναι οριζόντια», φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονοµικών απαντώντας στα επικριτικά σχόλια πολλών βουλευτών, που τον κατηγορούσαν για συνεχείς αιφνιδιασµούς. Πάντως, ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν θα µειωθούν µισθοί και συντάξεις, επέµεινε στον όρο «διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις» που συνιστούν– όπως είπε – µέτρα για τη µείωση τουελλείµµατος και τόνισε ότι «θα κάνουµε κάποιες προσαρµογές. Μέτρα είναι, αλλά αν θέλετε τα βαφτίζουµε προσαρµογές».

«∆εν γίνεται να λέµε ότι δεν θα πάρουµε νέα µέτρα και να παίρνουµε συνεχώς επειδή για παράδειγµα δεν µπορούµε να πατάξουµε τη φοροδιαφυγή», σχολίασε δηκτικά η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σοφία Γιαννακά. Επίσης ζήτησε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να απαντήσει αν, βάσει της δήλωσης υπουργού (Ανδρέας Λοβέρδος), «αληθεύει ότι δεν λέµε την αλήθεια στον λαό για την οικονοµία». Ο υπουργός Οικονοµικών απέφυγε να απαντήσει στο ερώτηµα και αναρωτήθηκε: «Αν δεν πάρουµε µέτρα πώς θα πέσει το έλλειµµα;».

Οι βουλευτές αναφέρθηκαν και σε άλλα θέµατα όπως για παράδειγµα οι αποκρατικοποιήσεις.Υπέρ της πώλησης της δηµόσιας περιουσίας τάχθηκε ο Χρήστος Μαγκούφης, «αρκεί να συνοδεύεται από διαφάνεια», ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης πρότεινε τη συγχώνευση της ΚΕ∆ µε την ΕΤΑ. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Β’ Αθηνών Κώστας Γείτονας είπε δηκτικά: «Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι, παρότι σε αυτό τον τοµέα έχει 3-4 υπουργούς».

Το πρόγραµµα δεν βγαίνει, είπε στην παρέµβασή της η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου. «Για µαςείναι καλύτερα ναγίνει τώρα η αναδιάρθρωση – αυτό δεν σηµαίνει µόνο κούρεµα, θα µπορούσε να είναι και επιµήκυνση – αφού η κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά.Παίρνουµε συνέχεια µέτρακαι µπαίνουµε σε φαύλο κύκλο. Χρειάζεταιαλλαγή πολιτικής. Βρισκόµαστε σε συλλογική κατάθλιψη». Ο υπουργός Οικονοµικών αντέτεινε πως «η αναδιάρθρωση έχει περισσότερα προβλήµατα από πλεονεκτήµατα». Εδώ παρενέβη έντροµος ο Κώστας Γείτονας ζητώντας να κλείσει η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, «γιατί θατινάξουµε τη χώρα στον αέρα». Πάντως, ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αµοιρίδης στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης είπε: «Fear is here» («Ο φόβος είναι εδώ») και πρόσθεσε: «Time is over» («Ο χρόνος έχει τελειώσει»).
Σε τρεις πυλώνες το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα

Σε τρεις πυλώνες θα στηριχτεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για να αντλήσει 24 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2015 ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για µείωση του ελλείµµατος στο 1%.

Κατά τον κ. παπακωνσταντίνου στη σύσκεψη της ∆ευτέρας υπό τον πρωθυπουργό το Μεσοπρόθεσµο πρόγραµµα θα στηριχτεί:

n στην κατάρτιση και πλήρη εφαρµογή του ενιαίου µισθολογίου σε όλο τον δηµόσιο τοµέα n στην ευρεία κατάργηση φοροαπαλλαγών επί τη βάσει κοινωνικών και οικονοµικών κριτηρίων n στην κατάργηση κοινωνικού χαρακτήρα επιδοµάτων τα οποία του λοιπού θα δίνονται µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια.

ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέµα για νέες οριζόντιες περικοπές µισθών και συντάξεων, ούτε για την επιβολή νέων φορολογιών σε είδη και υπηρεσίες. υποστήριξε ότι υπάρχουν “µικρές παρεκκλίσεις” στα έσοδα αλλά και στις δαπάνες αναφορικά µε τους στόχους του Μνηµόνιου, όµως εµφανίστηκε αισιόδοξος ότι “θα υπάρξει διόρθωση της πορείας”.

Για τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε “σχεδόν έτοιµος” και άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει ακόµη καταλήξει στο οριστικό πρόγραµµα για το τι θα κάνει µε τις ∆ΕΚΟ τύπου ∆ΕΗ.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: