Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Επιμένουν τα σενάρια Νέες διαψεύσεις από κυβέρνηση και Κομισιόν για την αναδιάρθρωση χρέους

Οργιάζει στις διεθνείς αγορές η φημολογία περί αναδιάρθρωσης παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις
Οργιάζει στις διεθνείς αγορές η φημολογία περί αναδιάρθρωσης παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις
Αθήνα
Σε νέες διαψεύσεις των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχώρησαν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και η Κομισιόν, την ίδια ώρα που στις διεθνείς οργιάζει η σχετική φημολογία, με τους Financial Times να υποστηρίζουν ότι αρκετές κυβερνήσεις από την Ευρωζώνη δεν «αποκλείουν πλέον» αυτό το ενδεχόμενο.
«Ηρεμήστε με το θέμα της αναδιάρθρωσης, δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις», είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, συζητώντας με δημοσιογράφους μετά το περας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αναδιάρθρωση, τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης τέθηκε την Τρίτη και στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας, Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Η Βάσω Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το 2013 είναι πιθανό να χρειαστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: «Έπρεπε να είχαμε πάει εδώ και καιρό σε αναδιάρθρωση. Έτσι κι αλλιώς το 2013 θα πάμε. Γιατί να μην πάμε τώρα;». Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι τα οφέλη είναι πολύ λιγότερα από τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, είπε την Τετάρτη ότι η Κομισιόν δεν έχει υπόψη της συζητήσεις που να αφορούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

O κ. Αλταφάζ έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε ερώτηση αναφορικά με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο κάποιες χώρες της Eυρωζώνης δεν αποκλείουν πλέον τo ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σωστή τροχιά και πως αυτό καταγράφεται και από τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις και τους ελέγχους που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η Επιτροπή στηρίζει απόλυτα τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας και μεταρρύθμισης της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα «να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις αγορές, με λογικούς όρους δανεισμού».

Τέλος, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, τι σκοπεύει να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν μετά το 2012 η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές, αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι οποιαδήποτε απάντηση συνιστά «σπέκουλα» και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, εκπληρώνει τα συμφωνηθέντα».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί οικονομικής ενίσχυσης της Πορτογαλίας, ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε ότι δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο αίτημα από την Λισαβόνα και ως εκ τούτου καμία διαβούλευση δνε διενεργείται στο πλαίσιο της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: