Δεν σας σώζει το μηδενικό επιτόκιο
Η συνεχής ενίσχυση του ελβετικού νομίσματος έχει οδηγήσει κυριολεκτικά σε αδιέξοδο τη μεγάλη πλειοψηφία δανειοληπτών - κυρίως στεγαστικών δανείων - οι οποίοι είχαν στραφεί στο ελβετικό νόμισμα προκειμένου να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια και τη …σταθερότητά του.
Όλα αυτά όμως πριν από την εμφάνιση της κρίσης που έπληξε το ευρώ και ενίσχυσε σημαντικά το ασφαλές ελβετικό. Αποτέλεσμα τώρα είναι οι κάτοχοι των δανείων να έχουν εγκλωβισθεί, ενώ βλέπουν ότι παρά την αύξηση της δόσης των δανείων τους, το κεφάλαιό τους δεν μειώνεται!
Προχθές η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρενέβη για να ανακόψει την ανοδική πορεία που εκτόξευσε το νόμισμά της σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και μείωσε του εύρος του παρεμβατικού της επιτοκίου (3μηνο Libor του ελβετικού φράγκου) στο 0% - 0,25%.
Ωστόσο ακόμη και τα μηδενικά επιτόκια, δεν προσφέρουν ουσιαστική λύση στους κατόχους δανείων σε ελβετικό φράγκο, δεδομένου ότι την περίοδο σύναψης των δανείων η ισοτιμία ευρώ – ελβετικού κυμαινόταν στο 1,60 και σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 1,09 αυξάνοντας σημαντικά τις κεφαλαιακές απώλειες.
Επιπλέον η κρίση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ταχεία επάνοδο στις συναλλαγματικές ισορροπίες που θα επέτρεπαν την μετατροπή του νομίσματος των δανείων.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την ύφεση και τις εισοδηματικές απώλειες των δανειοληπτών, έχουν φέρει σε απόγνωση μεγάλη μερίδα των πελατών των τραπεζών που αναζητούν τρόπους μετρίασης της ζημιάς.
Τι να προσέξετε
Ένα από τα πρώτα στοιχεία που πρέπει κανείς να εξετάσει είναι η υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου. Στην παρούσα φάση δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση η αποπληρωμή του δανείου διότι τότε ο κάτοχός του «παίρνει» όλη τη ζημιά. Με βάση το σκεπτικό ότι κανένα νόμισμα δεν παραμένει επ’ άπειρον σταθερό και δεδομένου ότι το πολύ ισχυρό φράγκο προκαλεί πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της ελβετικής οικονομίας και των εξαγωγών της, θεωρείται δεδομένο πως σε βάθος χρόνου η ισοτιμία θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, επιτρέποντας έτσι τη μετατροπή του και την αποπληρωμή των δανείων χωρίς πρόσθετα βάρη.
Αυτό που συμφέρει, αναφέρει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, είναι η επιμήκυνση της διάρκειας που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μηνιαίας δόσης, απελευθερώνοντας ρευστότητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου του ελβετικού διευκολύνει επίσης διότι περιορίζει το κόστος των επιπλέον τόκων που θα θα επιβαρύνουν το επιμηκυνόμενο δάνειο, αναλογικά της διάρκειας επιμήκυνσης.
Και μόλις η ισοτιμία επανέλθει ή έστω προσεγγίσει τα επίπεδα που είχε κατά τη σύναψη του δανείου, τότε συμφέρει η μετατροπή του νομίσματος σε ευρώ και η μερική ή ολική αποπληρωμή ώστε η διάρκεια του δανεισμού να επανέλθει στα αρχικά της επίπεδα ή και να μικρύνει ακόμη περισσότερο.
Μέχρι τότε, οι ειδικοί συμβουλεύουν υπομονή και ψυχραιμία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου